Nieuws

Apple wint rechtszaak tegen FBI in New York

De overwinning in New York zal ongetwijfeld helpen om ook in Californië de bovenhand te halen tegen de FBI in de terrorismezaak.

De FBI zal wellicht nooit goede vriendjes worden met Apple. De Vaudeville rond de twee kemphanen bereikte in Californië de voorbije weken reeds het kookpunt, en nog steeds weigert Apple mee te werken aan de terrorismezaak rond twee mensen die een bloederige aanslag pleegden in San Bernardino. Wie de hele heisa rond het privacyprincipe van Apple gemist heeft, leeft wellicht onder een steen.

In een gelijkaardige zaak in New York heeft Apple alvast het pleit gewonnen. De FBI vroeg hier aan Apple om informatie uit te leveren, wat in dit geval technisch veel minder problemen zou opleveren. De iPhone in deze zaak draaide namelijk een oudere versie van iOS, wat betekent dat Apple aan de informatie kon geraken zonder een geavanceerde hacktool te brouwen.

Precedent

Toch weigerde de technologiegigant, met dezelfde reden als in Californië: het is een flagrante inbreuk op de privacy. In het verleden werkte Apple nochtans al vaker mee in dergelijke zaken, maar in deze instantie vindt het bedrijf dat de zaak van de FBI te licht is. De rechter volgde Apple daarin, wat betekent dat mogelijk een heel besluit (de All Writ Act) moet herbekeken worden.

Deze Act stelt dat bedrijven moeten meewerken aan zaken van overheidsinstanties, al is het niet erg duidelijk hoever dit besluit reikt. Met deze uitspraak lijkt de rechter in New York stilaan een grens af te bakenen. Ook voor de zaak in Californië kan dit gevolgen hebben als precedent, zegt The Verge. De zaak is nog lang niet beslecht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business