Nieuws

WD brengt betaalbare 8 TB helium-schijven uit

Western Digital brengt HDD's op de markt die gevuld zijn met helium en over een capaciteit van 8TB beschikken.

harde-schijf

Western Digital, misschien wel de bekendste fabrikant van harde schijven, kwam in december 2015 in het nieuws met de eerste 10 TB-schijf ooit. De luchtdichte HDD werd gevuld met helium om prestaties te optimaliseren, en was tot nu toe onbetaalbaar voor een doorsnee consument. Een nieuwe lijn van WD 8 TB-schijven brengt daar verandering in.

De helium in de harde schijven biedt diverse voordelen. Ten eerste heeft helium een lagere dichtheid dan lucht, waardoor wrijving wordt verminderd. Zo ontstaat er minder warmte en loopt de harde schijf minder kans op oververhitting. Daarnaast kunnen er meerdere platters, de schijven in de HDD, worden geplaatst omdat ook de vibratie tijdens de rotaties wordt beperkt. Dat betekent méér capaciteit voor een lagere energiekost. Vooral voordelen dus, hoewel de harde schijven met helium wel duurder zijn om te produceren.

In tegenstelling tot de 10 TB-schijf met helium, die vooral gericht was op datacenters, brengt WD nu dus harde schijven op de markt die op consumenten mikken. Drie daarvan zijn meteen beschikbaar: externe 8 TB-schijven My Book en My Book for Mac, en de NAS My Cloud, eveneens met 8 TB. De WD-shop geeft een prijs van 289,99 euro voor de My Book en 319 euro voor de Mac-versie. De My Cloud is 359 euro waard. Daarnaast kan je enkele systemen pre-orderen, zoals de twee interne harde schijven WD Red en WD Purple van 8 TB, en uitgebreide versies van My Book en My Cloud met 16 TB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business