Nieuws

Astronaut landt veilig na jaar aan boord ISS

NASA-astronaut Scott Kelly woonde een volledig jaar aan boord van het ISS, terwijl zijn tweelingbroer hier op aarde vertoefde. Vandaag keerde Kelly naar de begane grond terug.

Technisch gezien verbleef NASA-astronaut Scott Kelly geen volledig jaar in de ruimte. 340 dagen leefde de Amerikaan aan boord van het Internationale ruimtestation ISS. Vandaag keerde Kelly terug naar de aarde aan boord van de Soyuz TMA-18M.  Zijn missie leverde hem een record op: nooit verbleef een Amerikaan langer (aan één stuk) in de ruimte. Een wereldrecord mag de astronaut niet op z’n naam schrijven. Die eer gaat naar kosmonaut Valeri Polyakov. In 1994 en 1995 verbleef hij 437 dagen lang aan boord van het MIR-ruimtestation.

Scott Kelly was voor NASA een proefkonijn om de invloed van langdurige gewichtloosheid op het menselijk lichaam te bestuderen met het oog op een toekomstige Marsmissie. Ook de psychologische aspecten van een jaar lang opgesloten zitten in een kleine ruimte boven de atmosfeer kwamen aan bod. Ex-astronaut Mark Kelly, de tweelingbroer van Scott, diende als controlesubject op de aarde. Hij voerde dezelfde opdrachten uit op de grond zodat NASA accurater dan ooit het effect van de ruimte op de mens kon bestuderen.

Vloeistof en de mens

De focus van het onderzoek lag onder andere op het gedrag van vloeistof in het menselijk lichaam. Zonder zwaartekracht verschuift die naar het bovenlichaam en dat kan medische gevolgen hebben. NASA testte mee een Russisch toestel uit om de effecten van de gewichtloosheid op de lichaamsvloeistoffen tegen te gaan.

In zijn jaar in de ruimte deed Kelly natuurlijk veel meer dan proefkonijn zijn. Zo nam hij deel aan drie ruimtewandelingen voor het onderhoud van het ISS, hielp hij mee bij het ‘vangen’ van bevoorradingsschepen met de robotarm, zocht hij samen met de rest van de bemanning naar donkere materie en nam hij voor de achterblijvers de nodige impressionante foto’s van zowel de aarde als het ISS.

Samengeteld kan Scott Kelly 520 dagen in de ruimte op zijn conto schrijven, meer dan eender welke Amerikaan in de geschiedenis, maar nog steeds minder dan menig Rus. Met zijn terugkomst komt er in ieder geval een einde aan een historische missie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business