Nieuws

Federale overheidsdiensten zijn eenvoudig doelwit voor hackers

De Belgische federale overheidsdiensten kregen vorig jaar bijna twee cyberaanvallen per dag te verwerken. De huidige beveiliging blijkt niet voldoende om hackers op afstand te houden.

cybercriminaliteit

Kamerlid Nele Lijnen heeft de cijfers over het aantal cyberaanvallen tegen de federale overheidsdiensten opgevraagd. De resultaten zijn allesbehalve positief. Vorig jaar werden de diensten namelijk maar liefst 666 keer aangevallen, dit zijn bijna twee cyberaanvallen per dag. In 2014 werden er ‘slechts’ 405 aanvallen van hackers waargenomen.

“Er is een dagelijkse druk van cybercriminaliteit en aanvalspogingen op infrastructuur van de federale overheidsdiensten,” zegt premier Michel tegen de Gazet van Antwerpen. Volgens Nele Lijnen worden deze dagelijkse aanvallen bovendien steeds complexer. “Het klassieke beeld van een vervelend virus op de pc is achterhaald. Hackers zijn uit op data, het platleggen van een website, geldgewin en identiteitsdiefstal. Cybercriminaliteit is een echte industrie geworden. Klassieke oplossingen werken niet altijd voldoende.”

[related_article id=”177895″]

Plan van aanpak

Om het probleem aan te pakken, werd er vorig jaar het Centrum voor Cybersecurity België opgericht. De voorbije maanden zijn er echter erg weinig meldingen gedaan bij het centrum. “Toch moet dat centrum uitgroeien tot een van onze belangrijkste instituten. Daarvoor zijn een geïntegreerde aanpak en een behoorlijk budget nodig,” weet Lijnen.

De reactie van de Nederlandse overheid spreekt echter boekdelen. In een rapport stelt Economische Zaken namelijk dat “de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven moeten worden gezocht in de vooraanstaande Nederlandse ICT-expertise en de nog geringe deskundigheid die daarover in België beschikbaar is”. Een bedroevend verdict voor een koninkrijk dat in de top 20 van landen met het beste onderwijs staat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business