Nieuws

Drie grote spelers op het gebied van zelfrijdende auto’s

Volledig zelfrijdende auto's zijn nog even van ons verwijderd, maar er worden rasse schreden vooruit gezet. Een overzicht van de stand van zaken.

In de strijd om wie de eerste volledig zelfrijdende auto ontwikkelt, zijn er pakweg drie grote spelers. Hieronder wordt kort geschetst wat de status van de drie ontwikkelprogramma’s is. Uit onderzoek vanuit ikwilvanmijnautoaf blijkt het volgende.

Tesla

De ‘autopilot’ van Tesla kan al zelf bepalen wanneer er geremd moet worden en wanneer er gas gegeven moet worden. Ook kan hij – op commando van de bestuurder – zelfstandig en veilig van weghelft veranderen. Omdat deze functie al op de laatste types van Tesla zit, kun je betogen dat Tesla het verste is met het bouwen van een zelfrijdende auto. Zij brengen het immers al voor een groot gedeelte in praktijk.

Apple

Apple komt op zijn vroegst in 2019 met een volledig zelfstandig rijdende auto. Officieel heeft het bedrijf nooit toegegeven dat het ambities heeft op de automarkt, maar de afgelopen maanden zijn sterke indicaties van het tegendeel geweest. Zo heeft Apple een aantal experts op het gebied van technologie en autodesign gerekruteerd. Het bedrijf is zelfs voor de rechter gedaagd voor het ronselen van specialisten op het gebied van accu’s voor de markt van elektrische auto’s. Daarnaast is er contact geweest met de staat van Californië over de wetgeving aangaande zelfrijdende voertuigen. Het lijkt een kwestie van tijd voor Apple naar buiten komt met een aankondiging.

Google

Google maakt er geen geheim van dat het bezig is met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. En als je kijkt naar welk merk het dichtst bij een volledig autonome auto is – waarbij een stuur niet meer nodig is – dan is dat Google. Sinds 2009 worden er al tests op de openbare weg gedaan met auto’s zonder bestuurder. Dit heeft inmiddels geleid tot 14 geregistreerde ongelukken. Vorig jaar zijn er voor het eerst gewonden gevallen bij een testrit. Een Google car werd van achter aangereden door een andere auto waarbij drie inzittenden van Google verwondingen opliepen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business