Nieuws

Vertrek nieuwe Marslander twee jaar uitgesteld

NASA ziet zich genoodzaakt het vertrek van een nieuwe Marslander twee jaar uit te stellen. Oorspronkelijk moest die deze maand nog vertrekken.

De jongste missie naar Mars, met codenaam Insight, zou normaal gesproken deze maand nog opstijgen. NASA ontdekte echter een probleem met een van de meetinstrumenten en besliste om dat vertrek twee jaar uit te stellen. Twee jaar lijkt nogal lang om een klein probleem op te lossen, maar het duurt zo lang eer de aarde en Mars opnieuw in een gunstige lijn staan voor het traject af te leggen.

De nieuwe richtdatum voor Insight ligt nu vast op 5 mei 2018. Zonder verdere problemen komt hij dan op Mars aan op 26 november van dat jaar. Nochtans was er tot december vorig jaar geen vuiltje aan de lucht. NASA ontdekte toen dat er een probleem was met de seismometers. Dit instrument moet gaan onderzoeken of en hoe bevingen op Mars het oppervlak verplaatsen.

De seismometers zijn vacuüm geplaatst in een bol, maar blijkbaar lekte dat vacuüm. NASA gaat nu in de vrijgekomen tijd een nieuwe vacuümontsluiting ontwikkelen, in samenwerking met het Franse Centre National d’Etudes Spatiales (CNES).

Het uiteindelijke doel van deze missie is om te onderzoeken hoe rotsachtige planeten, zoals de aarde en Mars, ontstaan en evolueren. Insight is overigens het begin van een Marstraject dat in 2020 een nieuwe Mars Rover wil lanceren en tegen 2030 bemande missies naar de rode planeet wilt sturen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business