Nieuws

Belgische speurders mogen stiekem computers hacken

Speurders van het Belgische gerecht mogen volgens een wetsvoorstel heimelijk inbreken op smartphones, computers en tablets van verdachten, al hebben ze daar wel toestemming van een rechter voor nodig.

Het Belgische gerecht mag binnenkort binnenbreken op computers, tablets, laptops, smartphones en andere elektronica van een verdachte zonder dat die daarvan op de hoogte moet zijn. De regeling is afkomstig van Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Hij legt de maatregel vandaag voor aan de ministerraad, zo weet De Tijd.

De regelgeving komt er in de nasleep van de aanslagen in Parijs en moet de bijzondere opsporingsmethoden van de federale politie moderniseren. De huidige regelgeving is al meer dan tien jaar oud.

Stiekem hacken

Met de nieuwe regels mogen speurders in de eerste plaats stiekem vanop afstand computers hacken. Ze krijgen in de regel een maand te tijd om binnen te raken en mogen een gekraakt systeem gedurende die tijd monitoren. Bovendien mogen ze data vanop het gehackte toestel downloaden.

[related_article id=”176738″]

Lukt het niet om vanop afstand toegang te krijgen tot een systeem, dan mag de politie voortaan ook zonder medeweten van de verdachte diens woonst betreden om zo toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een laptop. Agenten mogen daarbij alarmsystemen of andere beveiligingssystemen omzeilen.

Kinderlokkers vangen

Verder weet De Tijd dat het eenvoudiger wordt politie en justitie om online infiltraties uit te voeren. De politie gaat in dat geval onder een valse identiteit online undercover. De regels daarrond worden flink versoepeld omdat er bij een dergelijke infiltratie geen fysiek contact plaatsvind. In essentie mag de politie doen wat menig kinderlokker al veel te lang doet: zich uitgeven voor iemand anders op het net. De nieuwe methodes gelden niet uitsluitend voor onderzoek naar terrorisme, ook bovenstaande kinderlokker kan zo geklist worden. Provocatie van de kant van de politie blijft echter uit den boze.

Beperkingen

Voor het hacken en inbreken blijven gelukkig wel strenge regels gelden. Naar analogie met een telefoontap moeten onderzoekers toestemming krijgen van een bevoegde onderzoeksrechter. Alvorens ze die kunnen krijgen, moeten ze erg concrete elementen voorleggen waaruit blijkt dat de inbreuk op de privacy gerechtvaardigd is. Het gebruik van de nieuwe methode moet uitzonderlijk blijven en kan alleen wanneer het onderzoek de inbraak vereist en andere middelen niet volstaan om de waarheid aan het licht te brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business