Nieuws

iPad Pro of iPad Air 2: welke moet je kiezen?

Nu Apple een 9,7 inch versie van de iPad Pro op de markt brengt, rijst de vraag: wat is het verschil met de iPad Air 2 die dezelfde afmetingen heeft?
iPad Air 2 – Beeld: mama_mia / Shutterstock.com

Apple heeft een nieuwe 9,7 inchtablet aan zijn productportfolio toegevoegd. Niet de iPad Air 3, maar een kleinere versie van de iPad Pro. Hierdoor heb je nu twee keuzes als je voor de diagonaal van 9,7 inch gaat, een afmeting waarvan Apple zelf zegt dat ze “ideaal” is. Wat is nu het belangrijkste verschil tussen beide tablets?

De afmetingen en het gewicht van de twee zijn identiek. Ook de batterij voorziet in hetzelfde aantal uren: je kan met beide ongeveer 10 uur doen zonder oplaadbeurt. Het onderscheid zit voornamelijk in een verschil aan rekenkracht: de iPad Air 2 draait op de A8X-chip, de iPad Pro 9,7 inch kan bogen op opvolger A9X, die ongeveer twee keer zo snel is. De tablet heeft ook dubbel zoveel RAM: 4 GB vs. 2 GB. Update 22/03/2016 20:50: Volgens iCulture bedraagt het RAM-geheugen van de kleine iPad Pro maar 2 GB RAM, net als de iPad Air 2. De grote iPad Pro beschikt wel over 4 GB RAM.

Het instapmodel van de iPad Air 2 bezit 16 GB aan opslagruimte, terwijl dat bij de iPad Pro op 32 GB ligt.

Verder krijg je bij de iPad Pro een iets betere frontale camera: 5 megapixel in plaats van 1,2 megapixel. Daarnaast is ook de audiokwaliteit van de tablet opgedreven met vier ingebouwde speakers. En dan zijn er nog de accessoires waarmee de tablet zijn professionele uitstraling verzekert: je kan een Smart Keyboard via bluetooth aansluiten, en er is compatibiliteit met de Apple Pencil. Bij de iPad Air 2 moet je voor dergelijke functionaliteit aankloppen bij andere fabrikanten.

iPad Pro 9,7 inch

Tot slot, maar absoluut niet onbelangrijk: het prijskaartje. Voor een iPad Air 2 betaal je momenteel 449 euro. De Europese prijs van de iPad Pro is nog niet bekend, maar in Amerikaanse valuta zal deze je 599 dollar kosten. 650 euro zal geen overdreven schatting zijn van het uiteindelijk prijskaartje (en dan heb je nog geen toetsenbord).

Welk toestel is voor jou het beste? Eigenlijk is het vrij eenvoudig: ben je op zoek naar een tablet, ga dan voor de iPad Air 2. Het verschil aan processorkracht zal je in de praktijk niet echt merken. Heb je schrik dat je geheugenruimte snel op zal raken, overweeg dan het 64 GB-model. Heb je echter een toestel in gedachten dat kan dienen als vervanging of alternatief voor je pc of mac, dan is de iPad Pro 9,7 inch de betere optie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business