Nieuws

Streamen levert meer geld op dan downloads

In 2015 werd voor het eerst meer geld verdient aan muziekstreams dan aan downloads of de verkoop van cd’s. Toch daalt de winst van streamen.

De nieuwe geldkoe van de muziekindustrie mag haar kroontje komen afhalen. Voor het eerst leverde muziekstreaming meer geld op dan de verkoop van downloads via media als iTunes en dan de verkoop van cd’s. Ondanks deze groei, kent het succes een schaduwzijde: relatief gezien daalde namelijk de winst die uit streams werd gehaald.

Volgens de RIAA (Recording Industry Association of America) was het verschil in 2015 nog maar miniem: streams leverden 2,4 miljard dollar op, goed voor 34,3 procent van alle inkomsten. Downloads bleven steken op 2,3 miljard dollar, oftewel 34 procent van de inkomsten. De cd-verkoop haalde nog een verdienstelijke derde plaats met 28 procent. De cijfers houden niet enkel rekening met diensten als Spotify, Tidal en Apple Music, maar ook met Youtube.

Tegelijkertijd is het belangrijk om een kanttekening te maken. Terwijl de groei van streams in 2014 groeide met 63 procent, groeide de winst uit deze bron met 34 procent. In 2015 groeide het aantal streams echter met 101 procent, terwijl de opbrengsten slechts met 31 procent stegen. Deze cijfers bewijzen dat de gespannen relatie tussen artiesten en streamingdiensten niet helemaal ongegrond is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business