‘Bug bounties’ zijn een almaar populairdere methode om bugs en andere problemen te weren. Ook Uber gaat die kant op, met een mooie prijzenpot.

bug bounty hunter boba fett

Om plotsklaps veel geld te verdienen, hoef je niet langer op de lotto te spelen. Het volstaat om de nodige kennis aan te wenden tot het vinden van bugs. Dergelijke programma’s noemen we ‘bug bounties’ en zijn een soort van schattenjacht, uitgeschreven door grote technologiebedrijven. Duizend ogen zien immers meer dan honderd, dus waarom het publiek niet betrekken?

Facebook geeft regelmatig beloningen uit voor mensen die problemen ontdekken op het sociale medium. Daarvoor moet je niet altijd een hooggeschoolde techneut zijn. Ook Google geeft mooie sommen weg – tot 100.000 dollar voor wie een kritieke fout vindt in Google Chrome. Dergelijke bedragen worden vastgelegd met de complexiteit van het probleem en het bereik ervan in acht genomen. Hoe meer mensen de dupe zouden kunnen zijn, hoe meer je kan verdienen.

Royaal loyaal

Ook Uber waagt zich nu aan deze tactiek. Beter laat dan nooit, zullen enkele gebruikers ongetwijfeld denken, want de taxidienst heeft een zwaar jaar achter de rug. Recent nog was er een groot hackschandaal, waarbij gebruikersaccounts werden verkocht op de zwarte markt. De gemiddelde kostprijs lag daar op slechts 40 cent.

De bonus voor de eerlijke vinder kan oplopen tot maar liefst 10.000 dollar. Wie vijf of meer bugs vindt binnen 90 dagen van elkaar, krijgt bovendien een extra bonus van tien procent op de gemiddeld verdiende bedragen.