Nieuws

Medion Akoya P2120 D bij Aldi: ongeëvenaarde prijsbreker

Aldi legt een eigen desktop in de winkel. Naar goede gewoonte bekijken we de specificaties en vellen we een oordeel: de moeite, of toch eerder niet?

Aldi durft al eens een scherp geprijsd stuk elektronica aan te bieden. Vaak zijn die deals wel interessant maar zeker niet altijd. Hier op de redactie passeert heel wat hardware en wij zetten onze ervaring graag in om die deals te beoordelen. Vanaf zaterdag 26 maart kan je de Medion Akoya 2120 D (MD 8836) kopen voor 499 euro. De naam van dat toestel is allesbehalve aantrekkelijk, maar de prijs is dat wel.

In de doos

Wat krijg je nu voor 499 euro? De desktop is uitgerust met een Intel Core i3-6100-processor: een dualcore van Intels nieuwste generatie Skylake-chips. Naast de i3 zit een ssd van 128 GB voor het besturingssysteem en veelgebruikte software. Een i3 is niet de krachtigste processor maar de combinatie met een ssd staat in de regel garant voor een erg performant en vlot systeem. De keerzijde: 128 GB is niet zo veel. De extra harde schijf van twee terabyte, die Medion standaard inbouwt, komt dan ook van pas.

De fabrikant, een dochterbedrijf van Lenovo, koos bovendien voor DDR4-RAM-geheugen. Die nieuwste RAM-standaard is in de regel sneller dan ouder DDR3-geheugen, al liggen de prestaties voor budgetsystemen niet merkbaar uit elkaar. De Mediondesktop krijgt 8 GB van dat DDR4-geheugen en dat is meer dan genoeg.

Bakken RAM

8 GB is misschien zelfs overkill te noemen. Dit systeem is niet gemaakt om te gamen en hoewel de i3 van dienst met een kloksnelheid van 3,7 GHz niet van de minste is, zouden we toch een i5 aanraden voor wie consequent zware programma’s wil draaien. Dat gezegd zijnde lijkt de hoeveelheid geheugen niet meteen een impact te hebben op de prijs en is te veel uiteraard beter dan te weinig. De grafische prestaties komen van de processor en niet van een afzonderlijke grafische kaart. Zo’n grafische kaart is onontbeerlijk voor games wat dit toestel een werk- en multimediapc maakt.

Aan de voorzijde van de toren vinden we een kaartlezer en twee usb 3-poorten. Achteraan zitten er nog eens twee, samen met twee klassieke usb 2-aansluitingen. Een scherm kan je aankoppelen via HDMI maar ook VGA is voorzien voor wie nog een scherm van enkele jaren geleden heeft staan en dat wil gebruiken. De desktop heeft geen draadloze module en vereist dus een ethernetkabel om online te gaan. We betwijfelen dat deze desktop gericht is op mensen die zich er mee gaan bezig houden, maar de ssd en hdd kunnen gehotswapt worden. Je kan ze dus wisselen door een ander exemplaar, zelfs wanneer de pc aan staat.

Besturingssysteem van dienst is Windows 10 Home, intussen de de facto standaard. Om het geheel compleet te maken steekt Aldi nog een muis en een toetsenbord bij in het pakket, zodat je enkel zelf voor het scherm moet zorgen.

Onklopbare prijs

We probeerden zelf om een systeem met gelijkaardige specificaties samen te stellen en kwamen na het nodige puzzelwerk 24 euro duurder uit dan wat Aldi biedt. Wanneer je dus zelf de nodige onderdelen koopt om de computer manueel in elkaar te vijzen, zal je geen geld uitsparen.

Dat maakt de Medion Akoya naar onze mening een buitengewoon goede deal. Laat je niet misleiden door de i3: de dualcoreprocessor met hyperthreading kan zich vlot meten met een i5 in een laptop. Tenzij je echt professionele software wil draaien heeft deze computer echt wel meer dan genoeg pk’s in huis, wat in combinatie met de ssd voor een gezwind systeem moet zorgen.

We staan werkelijk versteld van de scherpe prijs en zouden geneigd zijn te denken dat het systeem dan wel na twee maanden uit elkaar zal vallen, maar dat spreekt de drie jaar garantie dan weer tegen. Ben je op zoek naar een desktop, dan zouden wij niet weten waar je dit weekend een betere deal kan vinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business