iphone

Nu de FBI zijn rechtszaak tegen Apple laat vallen, is het gevaar nog steeds niet geweken. Integendeel: de Amerikanen zijn zelfs niet de enigen die het achterpoortje weten te vinden.

Advertentie

iphone

De iPhone van de San Bernardino-schutter blijft de gemoederen verhitten. Ook wij schreven de afgelopen weken meer dan ons deel over de hele affaire. Vorige week liet de FBI ten slotte weten dat het zijn zaak tegen Apple liet vallen en dat het een andere manier gevonden had om de bewuste iPhone open te breken. Daarmee leek de kous af, maar niets is minder waar.

Zever, gezever

De FBI gooide in deze zaak de ene na de andere leugen op tafel, en het ziet er niet naar uit dat het zich ervoor schaamt om verder te gaan op dat elan. Vele bronnen, waaronder Reuters, lijken immers te weten dat de FBI al langer wist van de gebruikte techniek, simpelweg omdat ze in 2013 een contract hadden afgesloten met het Israëlische bedrijf Cellebrite, dat de iPhone zal hacken (of reeds gehackt heeft?). Het is dan ook duidelijk dat de FBI een ander motief had voor de rechtszaak tegen Apple.

In de onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe Cellebrite, naar alle waarschijnlijkheid, zowat elke iPhone kan hacken:

https://www.youtube.com/watch?v=AUgmnYChT48

Dit bewijst niet alleen dat de FBI loog, maar ook meteen dat het Amerikaanse bureau de hele iPhone-gemeenschap op het spel zet. In de wereld van cybersecurity is het de gewoonte dat bedrijven beveiligingsproblemen openlijk met elkaar delen, om de veiligheid van alle gebruikers wereldwijd te garanderen. Het feit dat de FBI nu een achterpoortje heeft gevonden dat het niet wilt delen, is dan ook onrustwekkend te noemen.

Geniepig

In Amerika heerst overigens een nieuwe procedure, ‘Equities Review’ genaamd, die veiligheidsdiensten toestaat om bepaalde achterpoortjes voor zichzelf te houden, als dat in het belang is van de nationale veiligheid. Het is voorlopig nog niet duidelijk of de iPhone-hack hieronder zal vallen.

Het is hoe dan ook een slechte zaak als de FBI deze informatie niet deelt. De Amerikanen zijn immers niet de enigen die nu de informatie hebben om iPhones lustig te gaan kraken. Het Israëlische bedrijf is ermee begonnen, en wie gaat hen tegenhouden wanneer ze het procedé willen verkopen? En wat als ze zelf gehackt worden?

Daarnaast heeft de FBI ook al zijn hulp aangeboden aan kleinere agentschappen die momenteel nood hebben aan een achterpoortje om enkele iPhones te hacken. Het moge duidelijk zijn dat de FBI een gevaarlijk spel speelt met enkele miljoenen mensen hun privacy. Het is zeer de vraag hoe deze situatie zich verder zal evolueren.

Advertentie