Nieuws

Blinden kunnen Facebook-foto’s ‘zien’ dankzij artificiële intelligentie

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daarom gooit Facebook artificiële intelligentie in de strijd om zijn sociaal medium toegankelijker te maken.

Elke dag worden er twee miljard foto’s naar Facebook, Instagram, Messenger en WhatsApp geüpload. Deze beelden vormen het middelpunt van sociale media en geven mensen de kans om op een eenvoudige manier belangrijke gebeurtenissen met vrienden te delen.

Voor mensen met een visuele beperking is het echter niet eenvoudig om op deze manier een verhaal te kunnen volgen. De commentaar die we bij foto’s zetten, komt namelijk zelden overeen met wat er daadwerkelijk in het beeld wordt getoond. Hierdoor missen slechtzienden een belangrijk deel van het verhaal.

[related_article id=”178853″]

Toegankelijkheid

Facebook probeert zijn sociale medium al enige tijd toegankelijker te maken. Eerder maakte het bedrijf het mogelijk om de standaard lettergrootte in Facebook voor iOS aan te passen, een functie waar maar liefst tien procent van alle Facebook-gebruikers gebruik van maken.

Nu komt het Amerikaanse bedrijf met een nieuwe functie die het leven voor blinden een stuk eenvoudiger kan maken. Met behulp van artificiële intelligentie zullen foto’s op Facebook namelijk automatisch getagd worden. Deze tags kunnen door software worden voorgelezen, waardoor blinden voor het eerst de beelden op Facebook kunnen ‘bekijken’.

Begin

Voorlopig is het automatisch taggen van beelden nog in een vroeg stadium. De functie is momenteel enkel op iOS beschikbaar en slechts in het Engels. Ook is de AI nog niet in staat alle beelden juist te benoemen.

Facebook werkt er echter hard aan om de functie uit te breiden en te verbeteren. Het bedrijf hoopt later de feature naar Android en het web te brengen. Bovendien wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe tool, welke objecten kan herkennen in video’s. Ook zullen slechtziende gebruikers in de toekomst vragen kunnen stellen over foto’s en hier antwoord van de AI op krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business