Nieuws

Google zijn AI verbetert daadwerkelijk de zoekresultaten

Eind vorig jaar voegde Google artificiële intelligentie toe aan zijn populaire zoekmachine. Die blijkt daadwerkelijk voor kwaliteitsverbetering te zorgen.

In oktober werd RankBrain aan Google toegevoegd. Deze software maakt gebruik van artificiële intelligentie om de betekenis van woorden te achterhalen die het nog niet eerder voorgeschoteld kreeg. Informele taal en dubbelzinnige woorden die in het verleden erg vreemde zoekresultaten in Google opleverden, kunnen hierdoor beter worden verwerkt door de zoekmachine.

Althans dit beweerde Google zelf, nadat het aankondigde gebruik te gaan maken van artificiële intelligentie voor het verbeteren van zijn zoekresultaten. Om te achterhalen of Google zijn beweringen steek houden, heeft het adviesbureau Stone Temple Consulting een uitgebreide studie uitgevoerd. Hun verdict: de kwaliteit van Google zijn zoekresultaten is daadwerkelijk verbeterd.

[related_article id=”178817″]

Miljoen queries

Stone Temple beschikt over een dataset van 1,4 miljoen queries die bij vorige studies aan Google werden voorgeschoteld. Uit deze grote hoeveelheid data haalde het bedrijf 163 queries, waarvan uit de zoekresultaten bleek dat Google de vraag niet goed had begrepen.

Na deze queries andermaal door Google te laten verwerken, bleek dat in 89 gevallen de zoekresultaten waren verbeterd dankzij RankBrain. Dit is een verbetering van maar liefst 54,6 procent op enkele maanden tijd. In de Verenigde Staten werden in februari alleen al 10,8 miljard vragen gesteld aan Google, waardoor de artificiële intelligentie in een korte tijd nog erg veel zal bijleren.

Zwakke beveiliging

Een mooi voorbeeld dat de onderzoekers aanhalen, is de query ‘why are pdfs so weak’. Hiermee wordt in wezen gevraagd waarom de beveiliging van pdf’s zwak is, maar aangezien er met geen woord over beveiliging wordt gerept, interpreteerde Google deze vraag verkeerd. Tegenwoordig prijkt er bovenaan de lijst zoekresultaten echter een pagina die daadwerkelijk over de beveiliging van pdf’s gaat: een duidelijke verbetering in de kwaliteit van Google zijn zoekmachine.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business