spacex falcon 9

Het is gebeurd: de SpaceX Falcon 9 raket is na lancering erin geslaagd om zonder verdere problemen te landen op een platform in zee, wat het bedrijf heel wat nieuwe mogelijkheden oplevert.

Advertentie

spacex falcon 9

SpaceX slaagde er voor de eerste keer in om een van zijn Falcon 9-raketten heelhuids weer aan de grond te zetten op zee. Na de succesvolle landing te land eind 2015, heeft het bedrijf van Elon Musk nu bewezen dat het ook in zee de eerste trap van een raket kan recupereren.

Het belang van die prestatie is niet te onderschatten. Ten eerste betekent het dat SpaceX belangrijke en kostbare onderdelen kan hergebruiken en zijn kosten weer meer kan drukken, een essentieel doel voor een bedrijf dat ruimtevaart betaalbaarder wil maken. Maar dat is maar één van de voordelen – anders had SpaceX het wel bij een geslaagde landing op grond gehouden. Het bedrijf plant echter in de toekomst het merendeel van zijn landingen op zee uit te voeren, ondanks de verhoogde moeilijkheid.

Het grote pluspunt van een raket neerzetten op een oceaanplatform, is het feit dat dit veel minder brandstof vraagt. Terwijl er bij een landingsplatform op grond niet veel marge zit op de route van een raket, kan in zee het mobiele platform zich aanpassen aan het traject van het ruimtetuig en hoeft deze minder sterk bijgestuurd te worden. Dit maakt het gebruik van zware raketten zoals de Falcon Heavy, die veel brandstof nodig hebben, een pak goedkoper en meer haalbaar.

Advertentie