Nieuws

Nieuwe politietest betrapt smartphonegebruik achter stuur

Het bedrijf dat een iPhone ontgrendelde voor de FBI werkt aan een ‘textalyzer’. Dat toestel moet nagaan of je smartphonegebruik een ongeval veroorzaakte.

Smartphonegebruik achter het stuur wordt steeds vaker een probleem. Drank wordt al decennia genuttigd, in combinatie met een autoritje, maar ook bellen achter het stuur is ondertussen een oud zeer. Steeds vaker wordt tijdens het rijden ook gesms’t. Dat daar geregeld een ongeval bij komt kijken, verbaast dan ook steeds minder. Cellebrite, het Israelische bedrijf dat voor de FBI de iPhone wist te hacken van de San Bernardinoschutter, werkt aan een toestel dat kan registreren of je je schuldig maakte aan smartphonegebruik tijdens het rijden, weet The Verge.

[related_article id=”178610″]

Zo’n ‘textalyzer’ kan door de politie gebruikt worden na een ongeval, zoals een ademtest, waarna ze erg gedetailleerde gegevens krijgen over waar en wanneer je je toestel gebruikte. Cellebrite heeft momenteel al dergelijke toestellen en gepaste software klaar, al zijn die niet meteen in overeenstemming met enige wetgeving. Zo geeft de technologie momenteel nog veel te veel gegevens prijs, zonder de privacy van de gebruiker te respecteren.

Momenteel werkt de stad New York reeds een wetgeving uit om zo’n toestel mee te kunnen geven met de agenten. Indien Cellebrite zijn technologie voldoende kan afstemmen op die nieuwe wetgeving, zal het maar een kwestie van tijd zijn voor smartphonegebruik achter het stuur makkelijk gecontroleerd en streng bestraft kan worden. Dergelijke technologie zou ook in Europa wel eens erg populair kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business