Intel schrapt 12.000 banen. De chipfabrikant wijdt de slabakkende pc-markt als de grote oorzaak van het banenverlies.

intel-sign-23

Intel, de bekende chipfabrikant, schrapt wereldwijd 12.000 jobs, zo meldt het bedrijf op zijn website. Dat is ongeveer 11% van zijn personeelsbestand. Intel hoopt op een deel vrijwillige vertrekken, maar stelt nu al dat dat alleen niet genoeg zal zijn. De ontslagen zullen zich strekken tot midden 2017, maar dit jaar hoopt het bedrijf alvast 750 miljoen dollar te besparen op personeel.

De grote oorzaak voor dit banenverlies legt Intel bij de pc-markt die al jaren aan een vrije val bezig is. In 2014 schrapte de hardwarefabrikant al eens 5.000 jobs omwille van die reden. Toch blijft CEO Brian Krzanich positief over de toekomst van het bedrijf: “Deze acties zullen ons op lange termijn ten goede komen, en zullen Intels positie als wereldwijde leider in de slimme wereld helpen verzekeren.”

Verder maakt het bedrijf duidelijk dat het zich meer wil focussen op zijn sterkst groeiende divisies. De chipfabrikant bedoelt hiermee onder meer het Internet of Things en zijn datacenter. Alleen die divisies waren het afgelopen jaar al goed voor een winstgroei van 2,2 miljard dollar, of 40 procent van de winst.