Nieuws

E-books worden meer uitgeleend, minder verkocht

Ondanks het feit dat de verkoop van e-boeken daalt, kende de verhuur van digitale boeken een forse stijging.

Ieder kwartaal publiceert CB de e-boekbarometer, waarin de trends en ontwikkelingen rond e-boeken in het Nederlands taalgebied worden toegelicht. Hieruit blijkt dat de e-boekverkoop voor het tweede kwartaal op rij daalt en dat de uitlening van e-boeken in de lift zit.

[related_article id=”179325″]

De adviesprijs van e-boeken is ten opzichte van vorig jaar met 2,4 procent gezakt. Ondanks deze dalende adviesprijs en het feit dat maar liefst 92 procent van de titels uit de Bestseller 60 als e-boek beschikbaar is, doet de e-boekverkoop het slecht. Het aantal e-boeken dat dit kwartaal werd verkocht, is namelijk met maar liefst zeven procent gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Vorig kwartaal werd er een daling van slechts één procent vastgesteld.

Het uitlenen van e-boeken via de bibliotheek steeg daarentegen met 110 procent ten opzichte van 2015. Volgens CB hebben deze uitleningen nauwelijks een negatieve invloed op het aantal verkopen. Zowel bij verkoop als verhuur bestaan de meeste boeken uit minder populaire titels.

De ouderdom van populaire huurboeken ten opzichte van verkochte boeken verschilt daarentegen wel. Een top-25-huurboek is namelijk gemiddeld drie jaar oud. Een populair verkocht boek heeft meestal een leeftijd van een jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business