Nieuws

Belgische innovatie maakt mobiel internet efficiënter

Twee Belgische universiteiten hebben een technologie ontwikkeld waarmee mobiel internet sneller en stabieler zou kunnen werken.

netwerk

Wetenschappers van de universiteiten van Antwerpen en Gent werkten samen aan een technologie waarmee mobiel internet efficiënter zou kunnen werken. Het iMinds-onderzoeksteam stelt zijn innovaties nu op zijn website voor.

Overbodige handovers

Volgens iMinds ontwikkelden wetenschappers van de Antwerpse universiteit een algoritme waarmee voorspeld kan worden hoe gebruikers zichzelf verplaatsen binnen het bereik van de ene naar de andere gsm-antenne.

Vaak switchen onze telefoons namelijk te vaak onnodig van gsm-antenne. Een fenomeen wat wel heel erg duidelijk wordt als je bijvoorbeeld je 4G-internet tracht te gebruiken op de trein of in de auto. Bij zo’n switch, ook wel handover genoemd, is er een moment waarop je heel even geen verbinding hebt. Zo’n momenten maken het gebruik van mobiel internet een stuk minder efficiënt.[related_article id=”177438″]

Voorspellende algoritmen

De voorspellende algoritmen werken puur op basis van 4G-metingen. Zo wordt bepaald welke gsm-antenne je toestel het beste kan aanspreken. Bart Sas van de UA legt uit hoe het werkt:

“Door ervan uit te gaan dat gebruikers logische bewegingspatronen volgen via de straten en wegen in een cel, kunnen we op basis van historische gebruikersdata voorspellen hoe gebruikers zich door die cellen gaan bewegen. Op basis van die informatie – en de voorspelling van ons algoritme – gaan we dan bekijken met welke antennes een smartphone zich het beste kan verbinden om korte (belastende en onnodige) handovers te vermijden. Uit simulaties bleek dat we op deze manier het aantal onnodige handovers tot 20% kunnen verminderen.”

Switch tussen wifi en 4G

De Gentse universiteit werkte dan weer aan een systeem dat gebruikers automatisch verbindt met de snelste wifi- of 4G-antenne. Een technologie die erg doet denken aan de manier waarop Googles Project Fi werkt. Volgens prof. dr. Ingrid Moerman van de UGent wezen tests uit dat met deze methode de gemiddelde datasnelheid voor gebruikers met 85% zou kunnen stijgen.

Gelukkige telecomoperatoren

iMinds benadrukt ook de voordelen voor de telecomoperatoren zelf. De grote hoeveelheid overbodige handovers die er vandaag bij 4G-verbindingen plaatsvinden, zorgen namelijk voor een hele hoop extra netwerkcommunicatie en kosten voor de operatoren. Als er 20% van die handovers zou wegvallen, levert dat dus alleen maar voordelen op voor de telecomoperatoren.

Wat het automatisch verbinden met de snelste wifi- of 4G-antenne betreft, maakt iMinds zich sterk dat de technologie makkelijk implementeerbaar is op korte termijn. Volgens de onderzoekers was het hun grootste prioriteit dat de nieuwe methode ook overeenstemmend is met de huidige standaarden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business