Nieuws

Chinese ZUK legt andere high-end telefoons het zwijgen op

ZUK, een dochtermerk van Lenovo, presenteert met de ZUK Z2 Pro een betaalbare vlaggenschiptelefoon met een aantal opmerkelijke features, zoals iCloud-ondersteuning.

ZUK is net als ‘Moto’ een dochtermerk van Lenovo. Het stelt zijn ZUK Z2 Pro voor. De telefoon belooft veel waar voor je geld, en geeft andere duurdere vlaggenschepen op verschillende vlakken het nakijken. Toch zeker op papier althans.

Chinese krachtpatser

De Z2 Pro goochelt met knappe specificaties. Het toestel heeft ten eerste een volledig glazen behuizing en draait op een eigen schil bovenop Android 6.0 Marshmallow. Als processor heeft hij een high-end Qualcomm Snapdragon 820 aan boord. Die vinden we onder meer ook terug in de LG G5 en HTC 10.

Het toestel maakt gebruik van snelle UFS 2.0-opslag tot 128 GB naargelang het model. UFS 2.0 levert snellere lees- en schrijfprestaties op dan de tragere eMMC5-standaard. Daarnaast heeft de telefoon LPDDR4-RAM-geheugen tot 6 GB voor het sterke ‘Elite’-model van de Z2 Pro.

Fijne schermranden

ZUK’s telefoon gebruikt een 5,2 inch 1080p Super AMOLED-schermpaneel dat beschermd wordt door Corning Gorilla Glass 3.0. Geen WQHD-resolutie dus, maar alle pixels tellen zal er ook niet meteen bij zijn. De fabrikant pakt ook graag uit met de kleine schermranden van zijn toestel, die andere vlaggenschepen overtreft.

Ook qua verbindingsmogelijkheden en oplaadtechnologie is de Z2 Pro helemaal mee. Hij heeft een USB Type-C-poort en laat Quick Charge 3.0 toe voor kortere oplaadtijden van de 3.100 mAh-batterij. Die batterij zou ruim voldoende moeten zijn gezien de schermgrootte en de resolutie van het AMOLED-paneel.

Betere OIS dan Apple?

Ook de camera klinkt vrij belovend, zolang je geen revolutionaire dual camera set-up met monochrome sensor verwacht. Natuurlijk kan je pas echt over een camera oordelen van zodra je hem hebt gebruikt, maar de specificaties achter de camera klinken niet mis.

ZUK’s vlaggenschip heeft een 13 megapixelcamera van Samsung met optische beeldstabilisatie aan boord. De lens heeft ook een vrij brede diafragmaopening van f/1.8. De combinatie van een relatief grote pixelgrootte en diafragmaopening zou in theorie goede foto’s moeten opleveren in onderbelichte omstandigheden. Het is vooral opmerkelijk dat ZUK claimt over betere optische beeldstabilisatie te beschikken dan Apples laatste vlaggenschip. Of dat waar is valt natuurlijk nog te bezien.

Dure snufjes

ZUK rustte zijn toptoestel vreemd genoeg nog met een aantal snufjes uit waarvan je zou verwachten dat ze de prijs alleen maar de hoogte zouden injagen. Zo komt de Z2 Pro met een vingerafdrukscanner aan de voorkant en zelfs een hartslagmeter aan de achterkant. De Chinese fabrikant koos er dan wel weer voor om NFC achterwege te laten.

Verder geeft ZUK de glazen behuizing van zijn toestel een ongeziene bescherming. De glazen achterkant rust op een 4,6mm metalen frame met daartussen nog een extra schokabsorberende beschermlaag. Die toevoegingen zouden de kans op een gebarsten glazen achterkant bij valschade aanzienlijk moeten verkleinen als we ZUK mogen geloven.

iCloud-ondersteuning

Een ongelooflijke feature waar ZUK mee uitpakt, is de mogelijkheid om je Android-telefoon te synchroniseren met, jawel, Apples iCloud. ZUK hoopt zo iOS-gebruikers ervan te overtuigen om de overstap naar zijn telefoon te wagen. HTC deed iets gelijkaardigs door standaard ondersteuning voor Apple AirPlay op de nieuwe HTC 10 te voorzien.

Of Cupertino wel zo opgezet zal zijn met ZUK’s plannen valt te betwijfelen. Het is ook verre van zeker of de dienst wel zo vlot zal werken als ZUK beweert.

Moment suprême

Nu nog de ‘moment suprême’: de prijs van het toestel. ZUK deelde voorlopig alleen nog maar de prijs van de duurste ‘Elite’-versie van de Z2 Pro (die komt met 6 GB aan RAM). De Chinese fabrikant vraagt omgerekend ongeveer 372 euro voor het toestel.

ZUK meldt dat het zijn toestellen ook in Europa zal verkopen. Al zal dat grotendeels online verlopen, net zoals concurrenten Honor en OnePlus dat doen. Het valt nog af te wachten wanneer, en of de telefoon ook bij ons te koop zal worden aangeboden. Het is ook niet geweten of de telefoon in Europa zijn relatief lage prijs al dan niet volledig zal kunnen behouden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business