Nieuws

Nederlandse politie neemt beveiligd netwerk over

Een Nederlands encryptiebedrijf wordt ervan verdacht een crimineel netwerk te onderhouden. Het versleutelde netwerk ligt momenteel plat.

Encryptie en privacy zijn momenteel hot topics. Wekelijks komen nieuwe gevallen boven water van beveiligingsrisico’s met computers, tablets en smartphones, terwijl grote namen als Whatsapp geregeld uitpakken met verbeterde beveiligingsystemen. In het hele spel tussen hacker en beveiliger zitten overheidsdiensten intussen met de handen in het haar: als er steeds betere manier gevonden worden om data te beveiligen, wordt het voor politie en andere geheime diensten ook steeds moeilijker om verdachte personen te onderzoeken.

Zo verdacht de Nederlandse politie communicatiebedrijf Ennetcom ervan een geëncrypteerd netwerk ter beschikking te stellen van een criminele organisatie. Aangezien de netwerken zwaar beveiligd zijn, had de politie geen andere keuze dan het volledige netwerk over te nemen. Daarnaast werd ook de eigenaar, Danny Manupassa, gearresteerd op verdenking van witwaspraktijken en bezit van illegale wapens.

Ennetcom verzorg momenteel de encryptie van een goeie 19.000 gebruikers. Die zijn in het bezit van speciale Blackberry’s die het bedrijf modificeerde om encryptie van militair niveau op te zetten: zo goed als onhackbaar.

Het communicatiebedrijf zelf ontkend voorlopig elke aantijging. Ennetcom zegt op zijn website zelf dat het geviseerd wordt door regeringen en inlichtingendiensten die samenspannen tegen het bedrijf en zijn klanten. Daarbij verklaart het bedrijf ook dat het er zelf voor gekozen heeft om het netwerk plat te leggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business