Nieuws

Apple verkoopt voor het eerst minder iPhones

Voor het eerst sinds de iPhone op de markt kwam daalt het aantal verkochte toestellen. Daarmee neemt ook de winst een duik.

Sinds de iPhone voor het eerst op de markt kwam, wist apple jaar na jaar steeds meer toestellen te verkopen. Die trend wordt nu doorbroken, waardoor Apple net als andere fabrikanten de gevolgen begint te voelen van een verzadigde markt. In het eerste kwartaal van 2016 verkocht Apple zo 51,2 miljoen stuks, tegenover 61 miljoen het jaar ervoor. Een daling van 16 procent.

[related_article id=”169725″]De voorbije jaren wist Apple de cijfers nog positief te houden dankzij groeimarkt China, maar nu ook die markt stilaan verzadigd raakt, is het piekniveau voor iPhones stilaan bereikt. Dat betekent dat er maar weinig mensen meer zijn die voor het eerst een iPhone zullen kopen. De omzet van Apple in China kromp in het eerste kwartaal met 26 procent, zegt TechCrunch, al is niet duidelijk hoe zwaar het aandeel van de iPhone daar in weegt.

Goede diensten

De voornaamste reden van de mindere verkoop ligt niet alleen bij verzadiging, maar ook bij het feit dat de iPhone dit jaar in een ’S-jaar’ zit, waarbij het nieuwe model geen drastische verbetering betekent tegenover het vorige. Desalniettemin beweert Tim Cook dat de 6S relatief gezien beter verkoopt dan de 5S. Resultaten van de iPhone SE worden ook nog niet meegerekend omdat die net aan het einde van het kwartaal in verkoop ging.

De daling in iPhone-verkoop betekent een tegenvaller voor Apple, dat voor zijn winst voor 70 procent afhankelijk is van zijn smartphones. Desalniettemin ziet het de inkomsten vanuit zijn diensten fors toenemen. iTunes en Apple Music doen het goed, gestimuleerd door een nog steeds groeiend aantal i-gebruikers. Ten opzichte van vorig jaar heet de stijging 20 procent te zijn. Over de Apple Watch en Apple TV geeft Apple helaas geen cijfers.

Beurs

De tegenvallende verkoopscijfers laten zich ondertussen ook voelen op de beurs. Na afsluiten bedroeg het verlies van het Apple-aandeel maar liefst 8 procent, waardoor Alphabet zelfs even groter was dan Apple. Een klap voor het bedrijf dat nooit eerder zo’n zware daling moest ondergaan. Niettemin kromp het aandeel van het bedrijf het afgelopen jaar met 20 procent. Beursanalisten verwachten overigens niet dat het volgende kwartaal veel beterschap zal brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business