Nieuws

IBM geeft iedereen toegang tot kwantumcomputer

Om vooruitgang in het onderzoek te stimuleren, stelt IBM een kwantumcomputer via de cloud ter beschikking aan alle geïnteresseerden.

 

De ontwikkeling van kwantumcomputers staat momenteel nog in zijn kinderschoenen. Functionerende machines bestaan al, maar zijn nog lang niet zo krachtig als ze zouden kunnen zijn. Om die reden lanceert IBM nu de “IBM Quantum Experience“, een clouddienst waarmee je aan de slag kan gaan met een kwantumcomputer.

Qubits

Kwantumcomputers dragen de belofte van een revolutie in zich. In theorie bezitten ze een rekenkracht die de huidige supercomputers ver overstijgt. Dat gaat omdat ze geen bits gebruiken voor hun berekeningen, maar qubits. Een bit is binair: het is ofwel een 0 of een 1. Een qubit daarentegen kan zowel een 0 als 1 zijn, tegelijkertijd. Dankzij dit principe kan de rekencapaciteit van een computer sterk vermenigvuldigd worden, maar in de praktijk is een qubit zeer onstabiel. De wetenschap heeft nog altijd geen afdoende oplossing gevonden voor dat obstakel, al heeft men de laatste jaren enkele beloftevolle pistes ontdekt.

Experimenteren

[related_article id=”170860″]

IBM stelt aan geïnteresseerde studenten en wetenschappers een 5-qubit computer ter beschikking online. Vooraleer ze aan de slag kunnen, moeten ze een aanvraagformulier invullen waarin ze duidelijk maken waarom ze de kwantumcomputer ter beschikking willen hebben. “Gebruikers kunnen algoritmes en experimenten uitvoeren op de kwantumprocessor.  Of ze kunnen met de individuele kwantum bits (qubits) aan de slag. Op het platform vind je ook handleidingen en simulaties van wat er mogelijk is met kwantumcomputing,” aldus IBM.

Uiteraard wil het bedrijf met de service laten zien dat het nog altijd in de voorhoede van computerinnovatie zit, maar de clouddienst kan ook cruciaal zijn in de vooruitgang van het onderzoek. Kwantumpionier David DiVincenzo is optimistisch over het initiatief: “Ik denk dat ergens iemand dingen zal leren over het gedrag van deze kwantumcomputer, waar zijn eigen ontwikkelaars nooit aan gedacht zullen hebben,” vertelt hij aan Wired.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business