Nieuws

Chinese handtasproducent mag IPHONE blijven maken

Apple verliest in China de rechten op het gebruik van de naam ‘iPhone’. Daardoor mag een handtassenmaker zijn waar blijven verkopen als IPHONE.

In China lopen veel mensen rond met een IPHONE. Het gaat dan niet altijd over de iPhone van technologiefabrikant Apple, maar veel vaker over een handtas of smartphonehoesje. Het Chinese bedrijf Xintong Tiandi Technology begon in 2007 zijn handtassen reeds te voorzien van de merknaam, een goeie vijf jaar nadat Apple zijn iPhone-merk registreerde in China. In 2012 startten de Amerikanen een rechtszaak om dit recht te zetten, maar die hebben ze nu verloren.

Apple klopte eerst aan bij de Chinese handelsmerkautoriteit, waar het bot ving. Een jaar later probeerden de Amerikanen nog eens bij een rechtbank in Peking, maar opnieuw zonder succes. Beide instanties oordeelden dat het merk iPhone in 2007 nog niet bekend genoeg was bij het Chinese volk, wat kan betekenen dat de handtassenmaker de naam bij toeval koos. Gezien het gebrek aan relevantie tussen handtassen en het ‘phone’-deel in de naam, lijkt ons dat echter sterk.

Langs de andere kant verkoopt Apple de iPhone in China nog maar sinds 2009. Geen enkele Chinese rechter maakte overigens verschil tussen de al dan niet kapitalisering van de merken. De ‘i’ waar apple zo trots op is, lijkt voor de chinezen niet veel waarde te hebben. Het handtassenbedrijf reageerde op zijn website dat recht geschiedde en dat de finale uitspraak van deze week de ‘vrije markt in China’ garandeert, weet QZ. De handtassenproducent zou nu zelfs gewag maken van een samenwerking met Apple.

Zo mogen de handtassen dus nog steeds geproduceerd worden onder de merknaam IPHONE. Wie zelf een échte, onvervalste IPHONE in huis wilt halen, kan het ruime assortiment hier bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business