Nieuws

Opera: “Onze browser is 50 procent efficiënter dan Chrome”

De populaire browser installeerde een nieuwe batterijbesparingsmodus. Opera claimt nu het de helft langer uit te zingen dan Chrome.

Alle beetjes helpen, zeker wanneer het om de batterij van een laptop gaat. Opera voorziet daarom een nieuwe functie in de eeuwigdurende strijd tegen de (battery) range anxiety, ook gekend als de angst om onverbonden te zijn. De nieuwe batterijbesparingsmodus zou ervoor moeten zorgen dat de browser tot 50 procent langer meegaat dan Chrome, de browser van Google.

Chrome kreeg vorig jaar nog de wind van voren toen bleek dat een nieuwe versie let leven veel te snel uit je batterijen zoog. Een update in september verhielp dit deels, maar volgens de mensen van Opera laat Google nog veel te wensen over. De nieuwste functie is momenteel echter alleen te gebruiken voor wie de ontwikkelaarsversie gebruikt. Als de testfase goed verloopt, zal de functie ook de overstap maken naar de gebruikersversie.

De nieuwe batterijbesparingsfunctie werd getest op een Lenovo X250, met Windows 10, een Core i7-processor en 16 GB aan RAM. Tijdens de test werden 11 populaire websites geopend, werd er vijf keer gescrolld, werd de tab een minuutje open gelaten en dan weer gesloten. Dit proces werd herhaald tot de batterij leeg was, waarna de test nog twee keer herhaald werd om een gemiddelde te berekenen.

Uitgebreide testfasen

[related_article id=”180387″]Het goeie resultaat zou – want de functie werd nog niet uitgebreid getest door gebruikers – behaald worden door een reeks eenvoudige tweaks uit te voeren van zodra de computer van het stroomnet wordt gehaald. Tabs en andere processen op de achtergrond zouden minder geheugen gaan gebruiken, plug-ins op ongebruikte pagina’s worden gepauzeerd en advertenties worden automatisch geblokkeerd.

Die laatste tweak wordt mogelijk dankzij de ingebouwde adblocker die Opera onlangs nog op de wereld losliet. Daarnaast voorzag de populaire browser recent nog in een gratis VPN die eveneens ingebouwd zit in de software, al zit ook die functie nog steeds in een testfase voor ontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business