Nieuws

Google I/O: welk lekkers mag je verwachten?

Morgenavond stelt Google zijn nieuwste projecten voor. We verwachten veel nieuws over Android N, Chrome OS en virtual reality.

Woensdagavond 18 mei is het weer de beurt aan Google. De expert in zoekopdrachten stelt dan zijn nieuwste innovaties, projecten en ideeën voor aan de wereld. Traditiegetrouw is deze conferentie goed voor heel wat nieuws, en ook dit jaar lijkt die belofte helemaal vervuld te worden. Wij lijsten nog eens op wat we mogen verwachten voor het komende jaar.

Ten eerste mogen we noteren dat we, in vergelijking met andere jaren, verrassend weinig nieuws op voorhand konden rapen. Meer dan eens wordt het gras voor de voeten van Google weggemaaid. Dit jaar viel dat redelijk goed mee en moeten we vooral afgaan op de kleine hints die het bedrijf liet vallen. Het is dan ook goed mogelijk dat we een paar grote verrassingen te verteren krijgen.

Android N(ougat?) en Tango

[related_article id=”178092″]Android vormt elk jaar weer een groot deel van de conferentie. Als een van de grootste melkkoeien van het bedrijf, mag het dan ook niet verbazen dat dat nu niet anders zal zijn. Toch is er een ander soort anticipatie merkbaar: Android N – en dat zal dan hoogstwaarschijnlijk Nougat worden – werd erg vroeg vrijgegeven voor testers. Vele van de troeven van het volgende OS kennen we dan ook al: multitasken met een split-screen, nieuwe snelle opties, een beter uithoudingsvermogen voor batterijen en nieuwe emoji.

Toch zijn er nog enkele mogelijke nieuwe features die we kunnen leren kennen. Google werkt bijvoorbeeld al enige tijd aan Project Tango, in samenwerking met Lenovo. Met Tango kunnen smartphone- en tabletcamera’s een omgeving binnenshuis in kaart brengen. Voor musea of virtual reality zou dit wel eens erg leuke toepassingen kunnen opleveren. Het succes van Tango zal dan wel volledig afhangen van de adoptie door fabrikanten. Als Google hierin wilt slagen, zullen ze morgen moeten tonen waarom dit net interessant kan zijn.

Er deden ook enkele geruchten de ronde over een Google-alternatief voor Apple’s 3D Touch. Android N zou deze mogelijkheden zowel hardware- als softwarematig toevoegen, al doken er de laatste tijd twijfels over op. Mogelijk wordt deze functie zelfs uitgesteld naar een volgende Android-versie.

Chrome OS, Android of Chromedroid?

Wie het Chrome-nieuws volgt, zal het wellicht al gemerkt hebben: de lijn tussen het OS voor computers en en dat voor smartphones begint steeds meer te vervagen. Zo wisten we onlangs nog te melden dat alle Android-apps binnenkort beschikbaar worden voor toestellen op Chrome OS.

Het is afwachten hoe beide besturingssystemen verder naast of met elkaar zullen groeien. Google beweert alvast dat het nog steeds achter Chrome OS blijft staan, en dat beide systemen naast elkaar zullen blijven bestaan. Mogelijk krijgen we dan een glimp te zien over hoe het bedrijf dit ziet. Grote veranderingen verwachten we alvast niet, maar misschien kan de toenadering ervoor zorgen dat ontwikkelaars eindelijk meer aandacht beginnen te schenken aan een deftig OS voor tablets.

Android VR

Een van de minder goed bewaarde geheimen dit jaar betreft Android VR. Google zou al een tijdje werken aan een ervaring in virtuele realiteit, en het gaf daar vorige week nog zelf de grootste hint voor weg. Dat het er komt, staat vast; de vraag is hoe het eruit zal zien. The Wall Street Journal weet dat het geheel rond Android werd gebouwd, maar de Financial Times maakt eveneens gewag van een soort uitgebreide Google Cardboard. Welk van de twee het wordt, of misschien allebei, zullen we morgen weten.

Zelfrijdend geweld

Google heeft het voorbije jaar weer enkele grote stappen gezet met zijn zelfrijdende auto’s, inclusief zijn eerste ongeval. Het is echter niet duidelijk of we daar morgen meer over te weten komen, aangezien het een Google-event is. De auto-afdeling valt strikt gezien onder Google X; wel een Alphabet-bedrijf, maar geen echt Google-bedrijf. Het is dus afwachten of we iets nieuw te horen krijgen over Android Auto.

En verder?

[related_article id=”179395″]Chat bots zijn momenteel de talk of the town, nu Microsoft en Facebook hun volle gewicht achter de chattechniek zetten. Verwacht wordt dan ook dat ook Google zijn duit in het zakje gaat doen. Maar of er een nieuwe app komt, of dat het een integratie wordt in Hangouts of nog een derde optie, is nog koffiedik kijken. Wel weten we al dat het proces zal werken op basis van je telefoonnummer, zoals bij Whatsapp, en dat je je berichten en commando’s verstuurt naar Google, die dan de juiste bot het gesprek binnensleurt.

Ten slotte mogen we een opvolger verwachten voor de Pixel C die nu toch een jaar oud is. Ook Android Wear en een concurrent voor Amazons Echo zouden hun opwachting gaan maken, maar daar hebben we voorlopig nog geen concreet bewijs van.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business