oracle vs google

Om te voorkomen dat Amazon in zee zou gaan met Google, gaf Oracle een fikse korting om de software van de Kindle Paperwhite te mogen voorzien.

Advertentie

oracle vs google

In de bloedige strijd tussen Oracle en Google komen steeds meer sappige details boven water. Op een nieuwe procesdag verklaarde Oracle-CEO Safra Catz nu dat Google de concurrentiestrijd op vele gebieden zo scherp aangaat, dat andere spelers hun prijs soms erg drastisch moeten verlagen. Catz gaf daarbij het voorbeeld van de Kindle Paperwhite van Amazon.

 
Sinds het begin van de Kindles draaiden de e-readers op Java, de software die toehoort aan Oracle. Voor de Kindle Fire ging Amazon echter in zee met Android, waar het zijn eigen Fire OS op bouwde. Toen de Paperwhite in de steigers stond, kon Oracle toch opnieuw een akkoord vinden om Java te licentiëren voor de e-readers, al was dat wel met een korting van 97,5 procent.

Catz klaagt met haar verhaal aan wat Google doet om de markt competitief te maken: een race naar het nulpunt. Erg moeilijk is dat niet voor Google, aangezien Android een open-source-platform is, dat gratis is voor iedereen.

Oneerlijke concurrentie

Terwijl de verklaring van Catz een nieuw licht schijnt op de manier waarop Google de concurrentie aanscherpt, werpt de getuigenis ook de nodige vragen op: betekent dit dat Google een rol speelde in de onderhandelingen met Amazon, ze al dan niet negatief beïnvloedend? Of wil dat zeggen dat Oracle Amazon in een wurggreep had, wat betreft de licenties van java?

Ondertussen gaat de rechtszaak onverstoord verder. Het is eigenlijk een heropvoering van een nummertje dat de twee IT-bedrijven reeds opvoerden in 2011. Toen vroeg het 1 miljard dollar, tegenwoordig gaat het al om 9,3 miljard. In essentie beschuldigt Oracle Google ervan Java te gebruiken in Android, zonder royalties te betalen.

Advertentie