Nieuws

Phase-change memory van IBM is sneller dan flash

IBM heeft geheugen onthult dat sneller is dan flash en betrouwbaarder dan DRAM. Het bedrijf noemt het een doorbraak in de geheugentechnologie.

IBM heeft een manier gevonden om phase-change memory efficiënter te gebruiken. Dit type van geheugen, ook wel PCRAM genoemd, maakt gebruik van materiaal dat zowel amorf als gekristalliseerd kan zijn. Door elektrische lading op het materiaal te zetten, kan het van amorfe naar gekristalliseerde staat worden gebracht. In gekristalliseerde staat heeft het materiaal een lagere weerstand, waardoor het verschil tussen een 0- en 1-bit kan worden opgemeten.

Vooralsnog waren wetenschappers er slechts in geslaagd om één bit per cel op te slaan, wat voor een beperkte capaciteit zorgde. IBM heeft echter een manier gevonden om drie bits per cel op te slaan, wat dit type geheugen een pak interessanter maakt. PCRAM is hierdoor immers sneller dan flash storage en betrouwbaarder dan DRAM. Bovendien zorgt het ervoor dat PCRAM bijna zo goedkoop wordt als flash.

[related_article id=”180176″]

Nieuwe technologieën

Om tot deze verwezenlijking te komen, hebben IBM-onderzoekers twee technologieën ontwikkeld. In de eerste plaats meet IBM fysieke eigenschappen van een PCRAM-cel die continu stabiel blijft. Hierdoor is het geheugen ongevoelig aan drift, dat de stabiliteit van een cel zijn elektrische geleidbaarheid kan beïnvloeden.

In de tweede plaats heeft IBM een nieuwe coderings- en detectiemethode ontwikkeld. Deze methode houdt rekening met de omgevingstemperatuur om de drempelwaardes die worden gebruikt om de data in een cel te detecteren aan te passen. Hierdoor kan de status van een cel betrouwbaar worden uitgelezen, ongeacht fluctuerende externe factoren.

Uiteenlopende toepassingen

Volgens IBM kan zijn geheugen voor uiteenlopende toepassingen worden gebruikt. Zo kan RAM in moderne computers worden vervangen door een combinatie van PCRAM en flash.

“Het besturingssysteem van een mobiel toestel kan bijvoorbeeld worden opgeslagen op PCRAM, waardoor de telefoon in enkele seconden kan worden opgestart,” schrijft IBM in zijn persbericht. “PCRAM kan echter eveneens gebruikt worden om volledige databases op te slaan. Dit kan voor erg snelle processing zorgen bij tijdskritische online applicaties.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business