Google laat ontwikkelaars aan de slag gaan met de Awareness API. Zo komen apps binnenkort meer te weten over het doen en laten van de gebruiker en zijn omgeving.

Advertentie

Google Awareness

Op de I/O-conferentie meldt Google dat de zogenaamde Awareness API losgelaten wordt op appontwikkelaars. Voortaan zullen apps kunnen inspelen op meer gedetailleerde info over de gebruiker en wat er om hem heen gebeurt. Google ziet kansen wat betreft zijn nieuwe assistent en butlerspeaker, maar extra waakzaamheid omtrent nieuwsgierige apps is ook wel gepast.

Regenjas niet vergeten

Je plugt nog maar je hoofdtelefoon in de 3.5mm-aansluiting van je telefoon – zolang het nog kan – of Google Play zal je al vriendelijk vragen om je favoriete afspeellijst te laten knallen. Dat is waar het bedrijf uit Mountain View naartoe wil met de Awareness API voor Android.

Anderzijds ziet het bedrijf natuurlijk ook mogelijkheden wat betreft zijn Google Home-assistent. Zo zou je behulpzame speaker op basis van de weersomstandigheden je er vriendelijk op attent kunnen maken om toch maar een regenjasje mee te nemen naar het werk.

Batterijzorgen

De API zit zo in elkaar dat hij op basis van 7 pijlers informatie kan ophalen voor apps. Voorbeelden daarvan zijn: de lokale tijd, je locatie, het soort van locatie waar je je bevindt, bewegingsactiviteit, weersgegevens en het in -en uitpluggen van een hoofdtelefoon.

De zoekgigant meldt ook dat het een grote prioriteit maakt van batterij-optimalisatie. Dergelijke informatie verzamelen en continu doorspelen naar apps is op het eerste gezicht geen lachertje voor je dagelijkse batterijleven, maar Google zou die zorg wel degelijk willen wegwerken.

Privacy

Wat wel nog belletjes doet rinkelen, is de invloed op de privacy van Android-gebruikers. Is het wel zo’n goed idee dat apps – inclusief die van Google zelf –  nog meer over gebruikers te weten komen? Google maakte zich tijdens zijn voorstelling sterk dat net als bij gewone toestemmingen van Android-apps, er telkens toelating zal worden gevraagd alvorens een app beroep kan doen op de nieuwe mogelijkheden die de API biedt.