Nieuws

Lichtgevende armprothese heeft ingebouwde drone

Een Britse wetenschapper die vier jaar geleden een arm verloor, heeft er nu een nieuwe. Het ding is uitgerust met gadgets en functies die zo uit een film lijken te komen, maar werkt echt.

Bioloog James Young kwam in 2012 in Londen onder een trein terecht. Hij verloor zijn voet en dokters amputeerden zijn hele linkerarm om zijn leven te redden. Vandaag heeft Young opnieuw twee armen met dank aan een stijlvolle hoogtechnologische prothese, volgestouwd met gadgets. Dat schrijft iflscience.

De prothese van Young doet denken aan films of games zoals Deus Ex en Metal Gear Solid. Het hulpmiddel werd ontworpen door het Alternative Limb Project is is effectief losjes gebaseerd op Metal Gear Solid. De ontwikkelaar van dat spel, Konami, sponserde 90.000 dollar kostende bionische arm. Het Alternative Limb-project heeft als doel om protheses mooi te maken, zij het als nauwgezet replica van een echt lichaamsdeel dan wel een soort kunstwerk zoals nu het geval is. Young zelf is een enthousiaste gamer, wat tot de samenwerking leidde.

Youngs arm is in de eerste plaats een mechanische vervanging van zijn echte arm. Hij bestuurt het ding, dat voornamelijk uit koolstofvezel bestaat, met de spieren in zijn schouder en kan zo onder andere zijn nieuwe vingers afzonderlijk bewegen. In de pols zit een smartwatch verwerkt net als een usb-poort, zodat de arm ’s dubbel dienst doet als ’s werelds uniekste battery pack.

De wetenschapper kan niet alleen zijn gewrichten en vingers bedienen met zijn spieren, hij kan ook de sfeerverlichting aanpassen: de arm is immers uitgerust met eigen lichteffecten. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft het ding een schoudercompartiment met daarin een volledig functionele drone. Of je een dronebewijs nodig hebt om de arm te besturen in België, is niet helemaal duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business