Ook HP doet mee met rugzakcomputers voor VR

Er is een nieuwe trend in computerland. HP is al de derde fabrikant op rij die een game-pc in een rugzak stopt, met het oog op virtual reality.

Als het van pc-fabrikanten afhangt, lopen we binnenkort allemaal met een virtual reality-bril op onze neus en een computer op de rug. Na Zotac en MSI, lanceert nu ook HP een pc die je op de rug kan dragen voor meer bewegingsvrijheid bij virtual reality.

De rugzakpc van HP heeft nog geen naam, maar zal deel uitmaken van de nieuwe Omen-reeks voor gamecomputers van het bedrijf. De computer is momenteel nog in volle ontwikkeling, de eerste tests met demo-exemplaren staan gepland voor later deze maand.

De specificaties zullen in lijn liggen met die van zogezegde “VR-ready” desktop-pc’s: een Intel Core i5 of i7, tot 32 GB RAM en een voorlopig nog niet nader genoemde grafische kaart. De minimumvereisten voor virtual reality zijn een Nvidia GeForce GTX 970 of AMD R9 290. Dat alles wordt in een behuizing gepropt van minder dan 5 kilogram, die je op je rug kan dragen als een rugzak. Twee ventilatoren zorgen voor de koeling en in de gordel zitten twee batterijen die de computer van stroom voorzien.

Dat laatste betekent dat de rugzakpc van HP volledig draadloos kan functioneren. Je kan er dus een HTC Vive of Oculus Rift op aansluiten en vrij rondwandelen zonder vast te hangen aan een desktop-pc of risico te lopen over kabels te struikelen. Je zou in dat opzicht ook een krachtige gamelaptop in een rugzak kunnen passen, maar de oplossing van HP zal wellicht ergonomischer en minder warmtegevoelig zijn.

De batterijen zouden het ongeveer een uur moeten volhouden op één lading, maar HP voorziet ook nog een kleinere batterij die het geheel draaiende kan houden terwijl je de grote batterijen vervangt. Zo kan je in principe enkele uren ongestoord doorgaan, zolang je maar opgeladen batterijen op voorraad hebt.

Verder worden ook nog een draadloos scherm, muis en toetsenbord in het pakket voorzien, zodat je de computer ook zonder virtual reality-bril kan gebruiken. HP zegt dat het nog volop sleutelt aan het ontwerp en aanpassingen zal doorvoeren naarmate meer gebruikers het systeem hebben getest. Omdat het nog om een product in ontwikkeling gaat, is ook een prijs of beschikbaarheid nog niet bekend.

Hoewel HP nu al de derde fabrikant is die zich aan een dergelijke rugzakpc waagt, is het niet meteen een product voor het grote publiek. De rugzakcomputers mikken op een zeer specifiek publiek van gamers die ook over een HTC Vive of Oculus Rift beschikken en daar ‘draadloos’ gebruik van willen maken. Bovendien is het nog afwachten hoeveel dit nieuw soort toestellen zal kosten. Een VR-ready desktop kost al snel 1.000 euro, maar om in een rugzak te passen moet alles veel compacter, waardoor de prijs omhoog gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business