Nieuws

NASA blaast ISS-habitat met succes op

NASA had twee pogingen nodig, maar is er uiteindelijk in geslaagd om de opblaasbare Beam-module veilig op te pompen. Nu is het wachten tot de astronauten hun eerste stap binnen kunnen zetten.

Na een eerste tegenslag is het dan toch gelukt: NASA heeft de Beam-module aan ruimtestation ISS opgeblazen. De realisatie is een wereldprimeur. Als men de veiligheid en effectiviteit van opblaasbare ruimtehabitats kan bewijzen, worden (langere) ruimtereizen een pak goedkoper.

Te lang samengepakt

Beam staat voor Bigelow Expandable Activity Module; het is een project dat NASA samen met ruimtebedrijf Bigelow Aerospace heeft opgezet. Een eerste poging om de geavanceerde ruimte-tent op te zetten, stootte op weerstandsproblemen bij het materiaal. Een van de redenen voor die mislukking wijtte Bigelow aan het feit dat de Beam-module 15 maanden lang opgeslagen was en daarbij onder een enorme druk samengepakt, 10 maanden langer dan gepland. “Er is daarom een potentieel dat het gedrag van de materialen aan de buitenkant van het ruimtetuig anders zal zijn dan voorspeld,” aldus het bedrijf.

Na een herziening van het proces kon de module een dag later wel opgepompt worden, al is de habitat nog niet volledig uitgezet tot zijn maximale capaciteit van 3,5 op 3 meter.

De astronauten op het ISS zullen nog een weekje moeten wachten voor ze van de extra ruimte kunnen profiteren. Er zullen nog diverse factoren getest en gecontroleerd moeten worden. De eerstvolgende stap is om de druk binnen de module gelijk te brengen met die van het ruimtestation.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business