In noodsituaties zou de Ultra Compact 4G van Nokia mobiel internet moeten kunnen leveren aan 400 gebruikers in een straal van 75 kilometer.

2001102071

Vorig jaar stelde Nokia al zijn ‘Network in a Box’-technologie voor. Op een snelle manier kan je zo een compacte zendmast set-up verkrijgen. Nu meldt Nokia dat het nog verder gaat met zijn Ultra Compact 4G, de kleinste telg in een nieuwe reeks compacte LTE-oplossingen.

Drone of ballon

‘Ultra Compact 4G’ lijkt een erg goed gekozen naam voor Nokia’s LTE-zendmast. Het ding is zo klein dat hij in een rugzak past, en weegt amper 5 kilogram waardoor een drone of ballon hem kan vervoeren. Nokia stelde het product voor op de Critical Communications World-beurs in Amsterdam.

Het Finse bedrijf ziet vooral veel potentieel voor zijn zendmast in noodsituaties. Als zich een ernstig probleem voordoet met de vaste antennes in grote crisissituaties, zou de Ultra Compact 4G de redding moeten bieden.

Natuurrampen

Bijvoorbeeld in geval van een natuurramp zou het product binnen enkele minuten een internetverbinding tot stand kunnen brengen. Nokia ziet ook het nut in van zijn product bij grote massa-evenementen, en in geval van een specifieke bedrijfscontext zoals op een olieplatform of in de mijnbouw.

De Ultra Compact 4G kan aan 400 gebruikers tegelijk mobiel internet leveren in een straal van 75 kilometer. Dat netwerk kan in de praktijk ook nog eens uitgebreid worden aan de hand van kabels, satellietverbinding en radiogolftechnologie. De compacte zendmast kan alle mogelijk manieren van internetcommunicatie aan waaronder dus ook audio en video. De Ultra Compact 4g wordt van stroom voorzien via een voeding van 100W.