Nieuws

Intel geeft nieuwe Xeonprocessors 24 cores en gigantische cache

Intel kondigt een reeks high-end Broadwellprocessors voor de Xeon-line-up aan. Ze doen de nieuwe Extreme-processor op de chip van een rekenmachientje lijken.

Intel introduceert met de Broadwell EX E7 v4-line-up een nieuwe reeks superkrachtige Xeonprocessors. De chips, die gericht zijn op high-end servers, hebben specificaties die de cpu-aficionado doen kwijlen. De krachtigste van de reeks heeft 24 rekenkernen voorzien van 60 MB L3 cache. Dankzij multithreading kan een enkele Xeonchip zo 48 gelijktijdige threads bolwerken. In een 8-socket systeem kunnen de chips overweg met in totaal 24 terabyte aan RAM: een verdubbeling tegenover vorig jaar. Intel maakt zich sterk dat zijn chips tot tien keer meer rekenkracht per dollar bieden dan wat IBM kan waarmaken met de eigen Power8-architectuur.

[related_article id=”181401″]

De E7 v4-familie is compatibel met de E7 v3-sockets wat upgraden eenvoudig moet maken. De chips zelf vormen echter een enorme verbetering tegenover de vorige generatie. De E7 v3-reeks beperkte zich tot 18 rekenkernen en 45 MB L3 cache. Bovendien is v4 gebaseerd op de 14 nm broadwell-EX-architectuur terwijl v3 nog op 22 nm Haswell-EX gebakken werd. De processors zijn vooral bedoeld voor servers die intense werklasten moeten verzetten, zoals big data analytics en het verwerken van online transacties.

De Xeon E7 v4-processors zijn niet alleen technisch sterker dan hun voorgangers, Intel rustte ze eveneens uit met een heleboel nieuwe functies die betrekking hebben op virtualisatie, security, prestaties en betrouwbaarheid. Aan enthousiasme voor de nieuwe serverchips ontbreekt het niet: zowel Dell als Lenovo en Fujitsu lieten al weten dat ze er gebruik van zullen maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business