Nieuws

Astronauten voor het eerst aan boord van opblaasbaar ISS-habitat

Een Russische kosmonaut en een Amerikaanse astronaut zijn voor het eerst aan boord gegaan van het opblaasbare habitat van het ISS. Het was er wat koud, maar alles was veilig en stabiel.

De Bigelow Expandable Activity Module, kortweg BEAM, dat is de naam van de opblaasbare module die onlangs aan het ISS werd opgeblazen. Een Rus en een Amerikaan zijn nu succesvol aan boord van het opblaasbare habitat kunnen gaan, dat meldt NASA.

Sensoren plaatsen

Het was met een Dragon Cargo-vlucht van de commerciële ruimteorganisatie SpaceX dat het opblaasbare habitat op 8 april naar het Internationale ruimtestation werd gebracht. Daar aangekomen heeft het op 28 mei twee pogingen gekost om het ding op te blazen. 7 uur later bleek de klus eindelijk geklaard te zijn.

Gisteren morgen omstreeks 10 uur 47 onze tijd, zijn een Russische astronaut en een Amerikaanse kosmonaut aan boord gegaan van de capsule. Het waren Jeff Willimams en Oleg Skripochka. Meteen werden sensoren geplaatst om informatie te verzamelen over de precieze toestand van de BEAM.

frisjes

Williams vertelde uiteindelijk aan Mission Conrtol in Houston dat de toestand stabiel was, en dat hij het koud had. Er waren gelukkig ook geen tekenen van condensatie aan de oppervlakte van het opblaasbare habitat.

Natuurlijk houdt het hierbij niet op. Vandaag en morgen wil NASA nog meer sensoren plaatsen in de BEAM. Het ruimtebedrijf wilde ook nog kwijt dat het luikje dat toegang geeft tot het habitat om begrijpelijke redenen telkens weer gesloten wordt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business