Nieuws

Apple WWDC: 7 aankondigingen die je mag verwachten

Maandag houdt Apple zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waarop het de wereld zal verrassen met nieuwe aankondigingen. Al is ‘verrassen’ een groot woord. Wat weten we al?
Foto: Mike Deerkoski

Aan maanden van geruchten over WWDC komt maandag een einde. Ze kunnen nu plaats ruimen voor extra portie rumoer omtrent de nieuwe iPhones die het in de herfst zal onthullen. Maandag worden er software-onthullingen van Apple verwacht vanaf 18 uur. Bekendmakingen omtrent hardware, zoals een Macbook Pro met toushscreen-functietoetsen, wil het bedrijf voor in het najaar houden.

Siri

Er wordt verwacht dat vooral assistent Siri maandag de show zal stelen. Artificiële intelligentie (AI) heeft de afgelopen maanden enorm vaak het nieuws gehaald. Verschillende spelers experimenteren volop met chatbots, en ook giganten als Microsoft en Google sleutelen aan hun eigen AI-assistent. Siri zal antwoorden.

Mac-ondersteuning

In de eerste plaats zal Siri hoogstwaarschijnlijk naar de Mac komen. Apple’s assistent wordt dus rechtstreeks in de nieuwste versie van MacOS gebouwd. Op die manier zal je, net als bij de iPad en iPhone, Siri allerlei taken kunnen laten uitvoeren op je computer.

Denk daarbij aan het openen van apps, informatie opzoeken op het internet en andere basistaken. Voor nieuwere Mac’s zal er vermoedelijk ook ondersteuning komen voor het “Hey Siri”-commando.

Third-party Siri

Amazons Alexa-assistent is momenteel al geïntegreerd in meer dan 1000 apps. De mogelijkheden gaan enorm ver. Zo kunnen inwoners van de VS aan de hand van een kort gesprekje een pizza bestellen of via Uber een taxi regelen. Ook Apple wil die magie nu waarmaken en zal vermoedelijk Siri open stellen aan third-party apps, dat meldt The Information.

Als app-ontwikkelaars inderdaad met Siri aan de slag kunnen, gaat de artificieel intelligente bal misschien meer aan het rollen gaan. Hoewel AI dagelijks het nieuws haalt, zien velen er nog altijd het belang niet van in, en dat is begrijpelijk. Nu app-ontwikkelaars ook met Siri aan de slag kunnen, zal zelflerende technologie mogelijk minder als een gimmick worden beschouwd.

Apple Music

Foto: iphonedigital

Apples muziekdienst die vorig jaar gelanceerd werd, krijgt zijn eerste grote update. Volgens zowel Bloomberg als 9to5Mac mogen we een geheel nieuw design verwachten. De nieuwe user interface van de muziekdienst zal uit meer zwart en wit bestaan. De bedoeling is dat op die manier onder meer albumhoezen beter tot hun recht komen op het scherm. Verder wil Apple ook meer de nadruk leggen op zijn aanbevolen muziek. Zo zal het muziek aangepast aan jouw smaak meer naar voren brengen.

9to5Mac meldt ook dat Apple waarschijnlijk komaf zal maken met het sociale aspect van de app. Momenteel kan je statusupdates van je favoriete artiesten terugvinden in de app, maar die functie blijkt geen succes te zijn. Hoewel de functionaliteit voor Apple nog zo belangrijk was tijdens de aankondiging van Apple Music, zullen die updates waarschijnlijk worden teruggedrongen tot de persoonlijke pagina’s van artiesten.

iOS

De grootste veranderingen voor Apples mobiele besturingssysteem hebben we eigenlijk al besproken. Zo zal er third-party-ondersteuning voor Siri komen, en komen er aanpassingen aan Apple Music. Verder zal er vermoedelijk ook wat aan het design van het besturingssysteem gesleuteld worden.

Het bedrijf uit Cupertino heeft ook nog grote veranderingen voor de App Store in petto. gisteren berichtten we nog over Apples advertentieplannen in de App Store en de ondersteuning voor abonnementsformules in apps.

OS X

Zoals al eerder vermeld bij het gedeelte over Siri, wordt Apples assistent “in de nieuwste versie van MacOs gebouwd”. Je las het goed, MacOS. Verschillende keren pronkte de nieuwe naam voor OS X al per ongeluk op de website van Apple. Waarschijnlijk voert Apple de nieuwe naam dit jaar al door.

Naast Siri is de naamsverandering van het besturingssysteem voor de Mac het belangrijkste nieuws dat al bekend is. Of Apple nog met veel andere zaken zal komen aandraven, zullen we waarschijnlijk pas maandag weten.

Apple Pay

België en Nederland wachten al jaren in spanning af op een komst van Apple Pay naar de Lage Landen. Onze Britse buren konden al sinds vorig jaar aan de slag met de dienst. Of de uitbreiding van Apples betaalmiddel er voor morgen in zit is de vraag. Voorlopig is er in ieder geval geen aanwijzing die dat doet vermoeden.

Wel wordt verwacht dat de gigant uit Sillicon Valley de manieren waarop je met de dienst zal kunnen betalen, zal uitbreiden. Volgens Recode wil Apple betalingen ook online mogelijk maken. Daarbij zal je je bankkaart uiteraard niet nodig hebben.

TvOS en WatchOS

Alles blijft muisstil bij Apple omtrent zijn besturingssysteem voor de Apple TV en de Watch. Dat wil niet zeggen dat we geen nieuwe dingen zullen horen. Beide zijn ze nog splinternieuw, en Apple zal dus ongetwijfeld wel iets te vertellen hebben omtrent beide producten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business