Nieuws

Gerucht: Apple brengt iMessage naar Android

iMessage, de berichten-app van Apple, zou richting Android komen. De bekendmaking zou deze avond op WWDC plaatsvinden. Hoe waarschijnlijk is het gerucht?

Het gebeurt wel vaker dat net voor de start van een groot evenement er nog een aantal extra geruchten lekken. Op die manier bereikt alle buzz een piekmoment net voor dat evenement. In aanloop naar Apple WWDC vanavond, is dat niet anders.

Vorige week maakten we al een overzicht van alles wat we deze avond om 18 uur mogen verwachten van Apple. Toch lijkt daar nu een wel heel bijzonder gerucht bij te komen. Volgens bronnen van MacDailyNews mogen  Android-gebruikers iMessage, de berichtendienst voor de iPhone, binnenkort verwachten op hun toestel.

Apples berichtendienst zou wel eens dé app kunnen zijn die Android-gebruikers nodig hebben. Terwijl Google met zijn Messenger en Hangouts-apps al jarenlang een warboel maakt van zijn berichtenservice, heeft Apple met iMessage de touwtjes prima in handen.

iMessage werkt in de eerste plaats als een berichtendienst die via data langs Apples servers tekstberichten, afbeeldingen, enzovoort verzendt naar andere iPhone-gebruikers. Het slimme gedeelte van de app is dat iMessage tegelijk ook dienst doet als SMS-app.

De gewone SMS-functie treedt pas in werking als je vanaf een iPhone een bericht stuurt naar een niet-iPhone-gebruiker, of als verzenden via je mobiel internet niet lukt. Wat het plaatje compleet maakt, is dat de dienst cross-platform is en dus ook geïntegreerd is in OS X. Eenvoudig en dodelijk efficiënt tegelijk.

Aanval op Allo

Maar klopt het gerucht nu? Wel, enerzijds heeft Apple goede redenen om iMessage naar Android te brengen, maar langs de andere kant zijn er veel zaken die het tegenspreken. Laat ons met de pro’s beginnen.

Volgens MacDailyNews denkt Apple meer en meer aan het verspreiden van zijn diensten. Zo zou het volgens eerdere geruchten het gebruik van Apple Pay via het web willen ondersteunen. In het geval van iMessage zou die verspreiding alleen maar interessanter worden omdat er ook al sprake was van een integratie van Apple Pay in iMessage.

Aan de andere kant lijken berichten-apps nog volop in beweging te zijn. Google zegt het niet met zoveel woorden, maar de onpopulaire Hangouts-app komt op een laag pitje te staan. De zoekgigant vestigt alle hoop op zijn nieuwe Allo-app die het op de I/O-conferentie onthulde. Allo is uitgerust met de artificiële intelligentie van Google Assistant. De app krijgt misschien veel concurrentie, maar is enorm ambitieus en zal bovendien ook richting iOS komen.

Een expansie van iMessage zou een sterk antwoord op Allo zijn. iMessage geniet door de populariteit van de iPhone ook bij Android-gebruikers al van enige naamsbekendheid. De app bewijst zijn kwaliteit al sinds iOS 5. Als Apple het erg lastig wil maken voor Allo en Google dan is iMessage in de arena gooien een sterke zet.

Twijfelachtige strategie

Strategisch zou een intrede van iMessage op Android een erg twijfelachtige zet zijn. Zoals al eerder vermeld is iMessage misschien wel net dé app die Googles platform nodig heeft. Veel Android-gebruikers zouden Apple eens vriendelijk bedanken, om dan onverstoord hun huidige telefoon verder te gebruiken, terwijl iOS-gebruikers makkelijker de overstap naar Android kunnen maken als ze dat willen.

Kortom, voorlopig nemen we het gerucht in alle voorzichtigheid nog met een korrel zout. Wat niet weg neemt dat de komst van iMessage naar Android enorm interessant zou kunnen zijn voor gebruikers van het platform. De zet zou de opkomende strijd tussen berichtendiensten ook alleen maar boeiender maken. Binnen enkele uren op WWDC komt er uitsluitsel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business