Nieuws

Britse inlichtingendienst gaat vrijuit in hackingszaak Belgacom

Alle bewijzen wijzen richting GCHQ in de hackingszaak van Belgacom. Toch blijft de Britse inlichtingendienst ongestraft.

In 2013 ontdekte Belgacom geavanceerde malware op zijn servers. De ontdekking kwam kort nadat klokkenluider Edward Snowden zijn verhaal over cyberspionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA uit de doeken deed. Aangezien dochteronderneming Belgacom International Carrier Services (BICS) erg actief is in Afrika en het Midden-Oosten dacht men oorspronkelijk dat de NSA achter de malware zat.

Snowden deelde enkele dagen later echter documenten aan het Duitse weekblad Der Spiegel. Hierin was zwart op wit te lezen dat de Britse inlichtingendienst GCHQ achter de hack zat. Volgens de gelekte documenten had de Britse inlichtingendienst al ten minste sinds 2010 toegang tot de systemen van Belgacom. Hun doel was om internationaal dataverkeer te kunnen onderscheppen via de centrale router van het telecombedrijf.

[related_article id=”177777″]

Doodlopend onderzoek

Nadat Belgacom in juli 2013 een klacht indiende bij het federaal parket startte het Belgische gerecht een onderzoek. De speurders waren in de herfst van dat jaar van plan om Sir Iain Lobban, de toenmalige baas van GCHQ, te verhoren, wanneer deze voor het Europees Parlement zou getuigen over de onthullingen van Snowden. De Brit kwam echter niet opdagen voor de geplande hoorzitting.

Nu, bijna drie jaar later, loopt het gerechtelijk onderzoek stilletjes aan op zijn einde, zo weet De Tijd. Er wordt nog gekeken naar de resultaten van een onderzoeksdaad in het buitenland, maar de speurders koesteren weinig hoop. Ondanks het feit dat bewijzen al sinds 2013 lijnrecht naar Groot-Brittannië wijzen, zal het land hoogstwaarschijnlijk de dans ontspringen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business