Nieuws

Brexit: dit denkt de technologiewereld erover

Vandaag stemmen de Britten of ze wel al dan niet bij de EU willen blijven. Vele internationale technologiebedrijven hebben een sterke aanwezigheid in het land, en zijn grotendeels voorstander van één kamp.

Het Brexit-referendum laat weinigen onberoerd. Vandaag stemmen de Britten of ze bij de EU blijven of de Unie verlaten. De stembussen zijn sinds zeven uur open, men verwacht een grote opkomst ondanks het gure weer op het eiland. Het debat tussen het “blijf”- en “verlaat”-kamp heeft de geesten verdeeld, maar onder de techbedrijven is er een verrassende eensgezindheid over de situatie.

Duidelijke voorkeur

Allereerst moet gezegd worden dat het grootste deel van de organisaties zich onthoudt van een positie in te nemen. Bedrijven als Netflix, Samsung, Twitter, Uber of de non-profit achter Raspberry Pi opteren ervoor om neutraal te blijven in het debat. Maar zij die zich wel uitspreken, scharen zich quasi unaniem achter de “blijf”-optie.

Microsoft bijvoorbeeld, niet meteen de grootste vriend van de Europese Commissie, publiceerde twee maanden geleden een open brief waarin het bij monde van UK-baas Michel Van der Bel een pleidooi hield om bij de Europese Unie te blijven. Een gelijkaardige actie werd drie dagen geleden herhaald door een consortium dat Microsoft, HPE, SAP, IBM, BT en andere technologiemultinationals groepeerde: ze ondertekenden gezamenlijk een publieke steunbetuiging voor het “blijf”-kamp.

Onzekerheid troef

Een enquête van de Britse belangenvereniging Tech London Advocates toonde aan dat 87 procent van zijn 320 leden van mening waren dat Groot-Brittanië voordeel haalt uit het lidmaatschap van de EU. De voornaamste reden die technologiebedrijven aanhalen om vast te houden aan de EU is de onzekerheid over de toegang tot de Europese markt en de doorstroom van getalenteerde IT’ers uit het buitenland naar Londen, naast het mogelijke verlies van Europese subsidies bij een brexit.

Dwarsligger

Er is maar één technologiebedrijf dat zich publiekelijk uitspreekt voor een afscheiding van de Europese Unie: Dyson. CEO James Dyson is ervan overtuigd dat een uitstap uit de EU een grote verbetering zal betekenen voor de economie van het Verenigd Koninkrijk. Hij gaat in tegen het argument dat een brexit zal leiden tot een stilstand van de Britse handel met het Europese vasteland, en stelt dat het business as usual zal blijven bij een afscheiding. Het idee dat de EU opnieuw importtarieven zal instellen voor Britse goederen, acht hij “commerciële zelfmoord”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business