Nieuws

Huawei werkt aan Android-concurrent

Als de relaties met Google zouden verzuren, wil Huawei een alternatief klaar hebben voor Android. Het bedrijf werkt aan een eigen OS. Ook de huidige Android-schil zou worden opgedirkt met onder meer een app drawer.

Volgens een rapport van The Information is Smartphonefabrikant Huawei in alle stilte bezig aan de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem voor mobiele apparaten. Daarnaast praten bronnen van The Information over een complete make-over van Huaweis EMUI-schil voor Android.

Minder afhankelijk

In Scandinavië werkt Huawei aan zijn eigen mobiele OS. Aan het project werken onder meer ex-werknemers van Nokia mee, Dat vertellen bronnen van The Information. Maar de ontwikkeling zou nog erg hard in zijn beginfases zijn. Waarom heeft Huawei nood aan een eigen mobiel OS? Het maakt toch gebruik van Googles Android-OS, en zelfs succesvol. Huawei is de derde grootste smartphonefabrikant in de wereld. Toch heeft Huawei er zijn redenen voor, aldus bronnen.

Tizen

De fabrikant wil namelijk op veilig spelen. Met een eigen OS vermindert het de afhankelijkheid met Google en Android. Huawei wil dus niet van vandaag op morgen overstappen, maar houdt het eerder achter de hand als een soort van ‘plan B’. Als er dus iets grondig fout gaat met Google of Android, of met de relaties tussen Huawei en het bedrijf uit Mounain View, kan Huawei telefoons voorzien van zijn eigen besturingssysteem.

Samsungs Tizen

Huawei is niet de enige fabrikant die in die richting denkt. Ook Samsung ontwikkelt al jarenlang zijn eigen Tizen-besturingssysteem. Dat wordt voorlopig vooral vandaag gebruikt voor wearables en IoT-toepassingen veeleer dan voor smartphones.

Make-over

Verder kwam The Information te weten via zijn bronnen dat Huaweis Android-schil, ‘EMUI’ genaamd, een grootse
make-over krijgt. Allereerst zal het design worden aangepakt, maar ook qua features zal er aan EMUI gesleuteld worden.

De grafische schil van de Chinese fabrikant wordt vaak afgeschilderd als een lelijke, schaamteloze kopie van Apples iOS-interface. De gelijkenissen tussen beide interfaces gaan verder dan het ontbreken van een app drawer alleen. De app drawer is het aparte scherm dat de meeste Android-telefoons voorzien waar je alle apps op de telefoon terugvindt. In EMUI en iOS worden apps rechtstreeks op het bureaublad van je toestel geplaatst.

“Geen namaak meer”

Daarom valt Huaweis schil bij veel Android-gebruikers absoluut niet in de smaak. Maar wat nog veel erger is dan de app drawer – Huawei is niet de enige die hem achterwege laat – zijn andere grafische gelijkenissen. De manier waarop icoontjes eruitzien, met hun afgeronde hoeken, wordt door velen als een doorn in het oog beschouwd. In China werkt het, in het Westen minder.

In een poging om de EMUI-schil wat op te dirken, en hem minder hard te doen gelijken op een iOS-kopie, besloot Huawei dus maar om een werkneemster van Apple binnen te halen, en haar aan de schil te laten werken, Abigail Brody genaamd. Naast een feller kleurenpallet zou ook een app drawer bij de veranderingen horen van de EMUI-schil. In september zou de update gelanceerd worden.

Abigail Brody verklaarde aan The Information dat Huawei “ ’s werelds nummer één smartphonemerk zou kunnen worden. Het meest geavanceerde ecosysteem, en het beste met een focus op ‘lifestyle’. Dat alles zonder Apple ooit nog te hoeven kopiëren.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business