Nieuws

Belgisch gsm-verkeer explodeert tijdens EK-goals

In een periode van enkele minuten na een Belgische goal op het EK piekt het sms-verkeer volgens Orange tot 600.000 sms'en, wat bijna een verdubbeling van het normale verkeer is.

Orange, het vroegere Mobistar, deelt enkele interessante cijfers over zijn gsm-verkeer die de duivelsgekte in België mooi illustreert. Het opvallendst is onze drang om de vreugde bij een doelpunt per sms te delen met vrienden en familie. Bij de verlossende goal van Nainggolan tegen Zweden afgelopen woensdag zag Orange maar liefst 600.000 sms’en passeren. Tijdens het eerste deel van de tweede helft kwam het verkeer de 400.000 niet bovenuit.

Een goal van België zorgt steevast voor een erg duidelijke piek in het aantal verzonden sms’en.

Ook bij de goals van Lukaku en Witsel  in de match tegen Ierland zag Orange dergelijke pieken. In de periode van vijf minuten na een goal lijkt het er op dat we met z’n allen naar onze smartphone grijpen. Zolang er niet gescoord wordt, blijft de gsm echter in onze broekzak zitten. Zodra de match begint ziet de provider een enorme daling in zijn sms-verkeer. Na de wedstrijd stabiliseert de trafiek zich terug op het normale niveau. De cijfers van Orange illustreren mooi hoe groot de impact is van een populair event zoals het EK.

Telefoneren doen we vooral niet tijdens de wedstrijd.

Gezien de sms-cijfers hoeft het niet te verbazen dat ook het telefoonverkeer invloed van het voetbalkampioenschap ondervindt. Weinig verrassend stellen we onze telefoontjes uit tot voor of na de wedstrijd, of tijdens de rust. Orange spreekt van een daling met 50%. Dat we de Duivels koste wat het kost aan het werk willen zien, bewijzen tot slot de streamingcijfers. Wanneer het nationale elftal er aan begint, verdrievoudigd het streamen van video.

De zwarte lijn toont het door videostreaming veroorzaakte datavolume. Tijdens de rust piekt de blauwe lijn, die klassiek surfgedrag weergeeft.

Een combinatie van grafiekjes van een mobiele provider volstaat zo om vrijwel het hele matchverloop in het oog te houden. Gecombineerd met de gegevens uit het land van de tegenstander kan de liefhebber met toegang tot de data een match op een wel erg abstracte manier volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business