Onbemande vliegtuigen zouden vanaf enkele moleculen kunnen groeien in chemische vaten. Op die manier zullen ze veel sneller inzetbaar zijn dan de huidige drones.


1434583298081

Wat als de nood hoog is, en er zijn onmiddellijk vliegtuigen nodig voor reddingsoperaties of andere militaire doeleinden? In een kwestie van weken zou het mogelijk moeten zijn om zonder al te veel menselijke bijdragen drones de ontwikkelen in chemische vaten. Dat stelt BAE Systems, dat de technologie ontwikkeld, in een persbericht.

Drones groeien

Drones zijn vandaag al erg belangrijk voor militaire doeleinden. Ze worden ingezet bij bewaking, verkenningsmissies en spionage. Allemaal zaken waar vroeger mensen voor instonden. In de toekomst kan dat belang alleen maar toenemen. BAE Systems wil drones nog makkelijker inzetbaar maken door fors te snoeien in de productietijd van drones.


Precies daarvoor heeft het bedrijf uit het VK een machine ontwikkeld die de naam Chemputer kreeg. Chemputer kan aangepaste unmanned aerical vehicules (UAV’s) vanaf een moleculaire fase laten ontwikkelen via chemische processen. Daarbij wordt er ook op gerekend dat de toestellen inclusief alle elektronica worden ‘gegroeid’ in chemische vaten.

Robotarmen

De bedoeling is dat dat alles zonder al te veel menselijke interactie kan gebeuren. Zoals je in het filmpje onderaan dit artikel kan zien, wil BAE Systems gebruik maken van een robotarm voor de ontwikkeling van de vliegtuigjes.

MQ-1_Predator_unmanned_aircraft

“Deze unieke technologie uit het Verenigd Koninkrijk kan duurzame materialen ontwikkelen voor de realisatie van militaire operaties. Een meervoud van kleine UAV’s kan door een combinatie van technologieën voor een specifiek doel dienen op korte termijn”, dat verklaart BAE Systems in zijn persbericht. “De technologie kan ook gebruikt worden voor de productie van multifunctionele onderdelen voor grote bemande luchtvaart”, aldus het bedrijf.

Van molecule tot vliegtuig

Hoewel BAE Systems al volop bezig is met het ontwikkelen van concepten voor de chemische drone-productie, heeft het bedrijf nog een lange weg te gaan alvorens het echt in staat zal zijn om kant-en-klare drones te laten groeien’in enkele weken tijd:

“Kleine vliegtuigjes creëren zou erg uitdagend worden, maar ik ben er zeker van dat creatief denken en convergerende digitale technologieën uiteindelijk zullen leiden tot het digitaal programmeren van complexe chemische producten en materiële systemen”, dat verklaarde een wetenschapper van BAE systems.

Voorlopig lukt het dus nog niet om vanaf enkele moleculen een gans vliegtuig te ontwikkelen. Toch maakt BAE Systems zich sterk dat het in de toekomst mogelijk zal zijn. Het bedrijf heeft bovendien een goede reputatie wat betreft het uitwerken van voorgestelde plannen.