Nieuws

Facebook-antenne brengt internet naar de hele wereld

Er zijn nog heel wat gebieden op aarde waar internet niet voorhanden is. OpenCellular, een nieuwe opensource-platform van Facebook, wil daar verandering in brengen.

Facebook introduceert een nieuw alternatief om internet te brengen naar netwerkloze gebieden. OpenCellular is een draadloos platform dat zowel wifi als mobiel internet ondersteunt. De antenne heeft ongeveer de grootte van een schoenendoos en kan tot 1.500 verbindingen ondersteunen binnen een radius van 10 kilometer.

Internet voor iedereen

Het platform kan internet voor allerlei standaarden van mobiel netwerk voorzien, van 2G tot 4G. Facebook wil de de hardware van de antenne op termijn ter beschikking stellen aan telecombedrijven en andere ontwikkelaars om deze verder toe te spitsen op specifieke situaties of regio’s.

Het sociaal netwerk is zeker niet de eerste online dienst die zich ook toelegt op het voorzien van netwerkmogelijkheden in internetloze gebieden. De ballonnen van Googles Project Loon zijn misschien nog het meest bekende voorbeeld, al bestaan er nog wildere plannen van onder andere Samsung en SpaceX. Het motief voor Facebooks internet-antenne hoeft niet ver gezocht te worden: hoe meer mensen over een internetverbinding beschikken, hoe meer gebruikers zich op Facebook kunnen aanmelden.

Volgens Facebook hadden 4 miljard mensen eind 2015 geen toegang tot internet, en leefde 10 procent van de wereldbevolking in gebieden die buiten het bereik van internetmasten vallen. OpenCellular moet het opzetten van de noodzakelijke infrastructuur een stuk goedkoper maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business