Nieuws

Google beveiligt Chrome tegen kraak door kwantumcomputers

Kwantumcomputers staan nog niet op punt, maar Google experimenteert nu al met een sterker encryptieprotocol om de voorspelde rekenkracht van de toestellen tegen te werken.
beeld: Evan Lorne / Shutterstock.com

HTTPS is het baken van veiligheid op het huidige internet, maar het beveiligingsprotocol zou serieus bedreigd kunnen worden als kwantumcomputers de volwassenheid bereiken. Die toestellen houden immers een explosieve vermeerdering van rekenkracht in ten opzichte van wat nu beschikbaar is. Google wil de kat niet uit de boom kijken en onderneemt nu al actie door te experimenteren met post-kwantum encryptie.

Kanarie

Concreet gaat de technologiereus een klein deeltje van de verbindingen tussen Google Chrome en de servers van het bedrijf beveiligen met een algoritme dat kwantumproof moet zijn. Het algoritme, dat de naam New Hope draagt, zal draaien bovenop het bestaande protocol dat de normale encryptie voorziet voor het netwerk. Het experimentele post-kwantumalgoritme is geactiveerd in Chrome Canary, de Chrome-versie voor ontwikkelaars. Gebruikers kunnen het terugvinden in het securityvenster onder de naam ‘CECPQ1’.

Google stelt expliciet dat de test geen opstapje is om van het algoritme een standaard te maken. Daarvoor is de encryptie, net als de huidige kwantumcomputers, nog te inadequaat. “We plannen om dit experiment binnen twee jaar te stoppen en hopelijk met iets beters te vervangen,” aldus Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business