Nieuws

Amerikanen ontwikkelen kogelvrije vest vervaardigd uit zijde

Wie zegt dat kogelvrije vesten van Kevlar moeten zijn? Het Amerikaans leger werkt aan superieure alternatieven vervaardigd uit zijde, één van de sterkste stoffen ter wereld.

Een spinnenweb is ondanks zijn dunne draadjes een stuk sterker dan je zou verwachten. Spinnenzijde is één van de sterkste stoffen op aarde en dat is ook het Amerikaanse leger niet ontgaan. Het leger heeft biotechnolgiebedrijf Kraig Biocraft gevraagd om ‘drakenzijde’ te ontwikkelen: een supersterke variant op gewoon zijde die veel sterker belooft te zijn dan het traditionele Kevlar.

Kraig heeft al enige ervaring met het genetisch manipuleren van zijdewormen. De wormen van het bedrijf produceren immers een speciaal soort spinnenzijde. Wormen inzetten voor de productie van de stof is de eerste stap: spinnen houden hun zijde immers egoïstisch bij en zijn geen fan van het hele boerderij-concept. Wormen zijn in dat opzichter consequenter en betrouwbaarder.

Het zijd dat de wormen van Kraig produceert, voldoet technisch gezien al aan de vereisten van het drakenzijde. Het leger van de VS wil de stof nu testen op te zien of ze inderdaad geschikt is als kogelwereld materiaal. In tegenstelling tot het rigide Kevlar is zijde een stuk flexibeler en elastischer. Dat maakt complexere en comfortabelere kogelvrije kledij mogelijk.

In principe kan Kevlar in een vest iets sterker zijn dan het zijde, weet iflsience. Kevlar kan tot 3 gigapascal verdragen, drakenzijde slechts twee. Wie geraakt wordt door een .44 Magnum, volgens Clint Eastwood toch een stevig kaliber, krijgt ‘slechts’ 0,25 gigapascal te verwerken waardoor het verschil tussen de twee kogelwerende stoffen in de praktijk niet zo veel uit maakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business