In een poging de Democratische partijconventie te verstoren vraagt Trump aan Rusland – het hele land – om nog meer e-mails van Clinton te bemachtigen.

Advertentie

donald-trump-grow-up bitch please

 
De Amerikaanse presidentsverkiezingen van dit jaar nemen al geruime tijd cartooneske vormen aan. Niet alleen omdat de Republikeinen gekozen hebben voor iemand die het hele proces ziet als simpelweg een spel dat moet gewonnen worden, maar ook omdat de Democraten elkaar en zichzelf de duivel aan doen. Het recente e-mailschandaal waaruit bleek dat de Democraten actief probeerden om Bernie Sanders te boycotten, bewees de absurditeit van de campagne.

Donald Trump doet er graag nog een schepje bovenop door Rusland (het hele land, niet alleen enkele hackers) op te roepen om nog meer e-mails van Hillary Clinton te stelen. Die gebruikte haar persoonlijke e-mailadres om staatsgeheime berichten te versturen over onbeveiligde servers. Voor het hele voorval kreeg Clinton een FBI-onderzoek aan haar been en moest ze nog net niet de gevangenis in.

Woelige conventies

In dat onderzoek werden zo’n 30.000 mails bekeken, terwijl 30.000 anderen met rust gelaten werden wegens ‘in de persoonlijke sfeer’. Het zijn die mails die Trump nu zou willen inkijken op zoek naar meer bezwarend materiaal in zijn modderslingercampagne tegen de Democratische presidentskandidate. Daarmee is Trump meteen ook de allereerste presidentskandidaat die openlijk buitenlandse mogendheden oproept om zijn eigen land aan te vallen en te destabiliseren.

Zijn oproep aan de Russen is natuurlijk niet toevallig gekozen: het schandaal rond Sanders is namelijk (vermoedelijk) het werk van hackers verbonden aan het Kremlin. Rusland ontkent die aantijgingen.

Voorlopig doet Trumps uitspraak nog niet al te veel stof opwaaien; iedereen is van hem al gewend dat hij eender wat zegt, zolang het hem een voordeel bezorgt. De FBI houdt het hele zaakje intussen nauwlettend in de gaten. Indien blijkt dat Rusland zich toch opnieuw in de zaken mengt na zo’n oproep, kan dat Trump wel eens duur te staan komen.

Advertentie