Nieuws

Toetsenbord-app SwiftKey deels geblokkeerd na lek

SwiftKey heeft bepaalde functies uitgeschakeld nadat is gebleken dat de toestenbord-app gegevens naar de verkeerde gebruikers stuurde, waaronder e-mails en telefoonnummers.

Momenteel is het onmogelijk voor gebruikers om de Swiftkey-app te synchroniseren via de cloud. De ontwikkelaar heeft de functie tijdelijk uitgeschakeld om een lek te kunnen onderzoeken in de software. Enkele gebruikers rapporteerden dat ze suggesties kregen die niet voor hen bestemd waren.

SwiftKey is een toetsenbord-app die via kunstmatige intelligentie voorspelt wat je wil schrijven. De applicatie steunt daarvoor op een database van vaak gebruikte zinnen, maar kan na langdurig gebruik door een persoon ook persoonlijke gegevens onthouden en suggereren.

Wildvreemde

Het zijn die persoonlijke suggesties van SwiftKey die voor problemen zorgen. Een anonieme getuige deed zijn verhaal aan de Britse krant The Telegraph. De persoon werd niet lang geleden gecontacteerd door een wildvreemde vrouw, die stelde dat de SwiftKey-app die ze juist had geïnstalleerd diens e-mailadressen aan haar toonde. Na controle van de applicatie stelden ze vast dat de vrouw alle persoonlijke voorspellingen kreeg van de andere gebruiker, tot telefoonnummers en webadressen van privéservers toe. Een andere gebruiker klaagde op Reddit over het feit dat hij na herinstalleren van de app opeens suggesties in het Duits kreeg, een taal die hij nog nooit bezigde.

De incidenten hebben ertoe geleid dat SwiftKey de synchronisatie-optie heeft uitgeschakeld en het voorspellen van e-mailadressen heeft gestopt. De ontwikkelaar stelt dat het zo snel mogelijk naar een oplossing zoekt. Het bedrijf zegt dat “de grote meerdeheid van gebruikers niet getroffen is door dit probleem.” De slimme toestenbord-app werd in februari van dit jaar overgenomen door Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business