Nieuws

Virtual reality-ruimtecamera krijgt lift naar ISS

SpaceVR heeft een contract binnen om volgend jaar zijn VR-camerasatelliet te lanceren. De beelden moeten na de lancering toegankelijk zijn voor het grote publiek.

De ruimte en virtual reality lijken wel voor elkaar gemaakt. Hoewel een verblijf in de ruimte tot de verbeelding van velen spreekt, kunnen slechts enkelingen er ook daadwerkelijk naartoe. VR maakt het mogelijk om fascinerende beelden op te nemen die de grote massa op de grond vervolgens door een bril zoals een Google Cardboard of een Samsung Gear VR kan bekijken.

Geldinjectie

SpaceVR heeft de ambitie om exact aan die vraag tegemoet te komen. Het kleine bedrijfje toonde eerder al enkele ruimtevaartgerelateerde VR-ervaringen, zoals een video van de lancering van een SpaceX-raket. Vorig jaar wilde SpaceVR via kickstarter voldoende geld bijeen sprokkelen om een 3D-VR-camera naar het ISS te sturen. De vereiste 500.000 dollar werd niet bereikt, 100.000 dollar voor een lightversie van dat project wel. En toen pompte iemand 1,25 miljoen dollar in de start-up.

Een groter budget leidde vrijwel meteen tot grotere ambities. SpaceVR wil het geld gebruiken om een kleine satelliet de ruimte in te sturen, uitgerust met een VR-camera. De cubesat heeft maar één doel: VR-beelden van de aarde en de ruimte naar de mensen op de grond stralen. De kleine kunstmaan zal vanuit het ISS in een baan om de aarde worden geschoten.

Lift naar het ISS

Geld en een plan zijn al veel, maar zonder lift naar het ISS is Overview 1, zoals de satelliet zal heten, niets meer dan een 360°-camera. Het toestel van SpaceVR krijgt nu een lift aan boord van een Dragon van SpaceX. Als alles goed gaat, zal het ding de aarde verlaten aal boord van CRS-12, een bevoorradingsmissie voor het ruimtestation die gepland staat voor de zomer van volgend jaar.

De satelliet zelf krijgt 4K-sensors mee en is al vrijwel klaar. Naast de camera’s moet het tuig immers ook de nodige elektronica aan boord hebben om zijn positie te handhaven en gegevens naar de aarde te sturen. De mensen van SpaceVR hopen op termijn (tegen betaling) een live stream van de aarde van uit de ruimte aan te bieden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business