Nieuws

AMD jaagt op Intel met spectaculaire Zen-architectuur

Gelekte benchmarkscores van AMD’s toekomstige ZEN-processors suggereren dat de fabrikant zich terug naar de relevantie katapulteert op het Intel knap lastig te maken.

AMD en Nvidia zijn aan elkaar gewaagd wanneer je over grafische kaarten spreekt. Beide fabrikanten hebben momenteel uitstekende stukken hardware ter beschikking. Kijken we naar processors, dan zijn de kaarten anders geschud. We kunnen in alle eerlijkheid moeilijk zeggen dat AMD momenteel nog competitief is met Intel. De fabrikant staat jaren achter op de Core-processors en wanneer AMD’s cpu’s intels chips toch evenaren, gebeurt dat met de hulp van een decadent verbruik.

[related_article id=”184547″]

Transistors

Dat AMD nog chips bakt met het intussen stokoude 28 nanometer-proces, speelt een grote rol. Hoe kleiner het bakproces, hoe kleiner, sneller en efficiënter de transistors op een chip. Intels Skylake-familie wordt ter vergelijking op 14 nm gebakken. AMD zal rond het einde van het jaar echter een inhaalbeweging maken met de Zen-architectuur. Die volledig nieuwe chiparchitectuur is niet meer gebaseerd op de oude Carrizo- of Kaveri-chips, en zal eveneens op 14 nanometer gebakken worden. Als het AMD lukt om Intel met Zen in te halen, heeft de fabrikant een kans om terug een grote speler in cpu-land te worden.

Gelekte resultaten

We weten nauwelijks iets over Zen, waardoor pas gelekte benchmarkscores en specificaties wel erg interessant zijn. De resultaten doken op met dank aan wccftech.com. Concreet lekte er scores van een Zen-prototype met een basiskloksnelheid van 2,8 GHz en een boostklok van 3,2 GHz. De resultaten zijn afkomstig van de Ashes of the Singularity-test en werden uitgevoerd op een systeem met een RX480 grafische kaart. De cijfers kijken naar het aandeel van de cpu in die test.

Intel achterna

Het valt meteen op dat de nieuwe Zen-chip zijn voorganger vernedert. De veel langere score van de FX-8350 demonstreert nog maar eens dat de hogere kloksnelheid van de oudere AMD-chips geen rechtstreekse impact heeft op de prestaties in vergelijking met Intel. De chip doet het wel beter dan Intels uitstekende Core i5-4670K geklokt op een hogere snelheid, en is competitief met de krachtige Core i7. Verrassend is wel dat de gelekte scores de Zen-chip vergelijken met Intel Haswell-cpu’s gebakken op 22 nm, en niet met de nieuwste Skylake-processoren.

Korreltjes zout

De resultaten geven ons hoop. Het gaat hier om een prototype met een relatieve lage kloksnelheid. De finale chip zal naar alle waarschijnlijkheid nog beter presteren. Bovendien gaan we er van uit dat AMD ook Zen-chips met een hogere kloksnelheid op de markt zal zetten. Als AMD bovendien blijft schermen met een lagere prijs, dan worden de processors plots terug een interessante keuze voor de desktop.

Haal je zoutvaatjes echter maar boven, want enige nuancering is vereist. Zo is Ashes geen geweldige processortest en weten we niet in welke mate het prototype representatief is voor de finale chip. AMD lijkt echter te beseffen dat het er op of er finaal onder is met Zen. Wij kijken in ieder geval uit naar de eerste afgewerkte processors.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business