Nieuws

Ultrasoon geluid doet grote(re) objecten zweven

We zijn weer een stapje dichter bij zwevende wagens nu wetenschappers objecten kunnen leviteren die groter zijn dan de golven van het geluid.

[related_article id=”152944″]Objecten doen zweven met behulp van ultrasoon geluid is iets waar wetenschappers al geruime tijd mee bezig zijn. Dat deze onderzoekers slagen in hun opzet is ook niet nieuw, al waren de objecten tot dusver beperkt in grootte. Leviterende voorwerpen konden namelijk niet groter zijn dan de golf die ze omhoog moest houden. Nu zijn wetenschappers er echter in geslaagd een bol van polystyreen te laten zweven die zo’n 3,5 keer groter is dan de golflengte.

De truc die ze gebruiken, is het creëren van een ‘staande golf’ tussen de zenders en het voorwerp. Deze golf zorgt voor een verticale en een horizontale lift, waardoor de zenders van het geluid zelfs verplaatst kunnen worden in hoek, zonder dat het object neerstort. Het zevende voorwerp heeft dan ook geen fysieke begrenzer meer nodig om niet van zijn plaats af te wijken.

De toepassingen van de nieuwe techniek zijn voorlopig beperkt en kunnen geenszins instaan voor een zwevende auto. Toch biedt het perspectieven voor toekomstig onderzoek. Zo kan men bijvoorbeeld de zweeftechniek gebruiken om materialen te onderzoeken die gevaarlijk kunnen zijn wanneer wetenschappers ermee in contact komen, zoals gesmolten metaal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business